Gemeente Soest

Programmabegroting 2007-2010

Datum: 18/09/2006

Soest actief en open: aan de slag

* Digitale versie progammabegroting

Het college van B en W presenteert een (op termijn) sluitende programmabegroting 2007-2010. Dankzij een beperkte lastenstijging en enkele financiële meevallers is veel nieuw beleid uit het raadsprogramma 2006-2010 en de collegeverklaring Soest actief en open: aan de slag verwerkt in de begroting. De begroting biedt een gunstig meerjarenperspectief om aan de slag te gaan met het realiseren van de raadsprioriteiten.

Het financieel meerjarenperspectief is gunstig beïnvloed dankzij sterk dalende uitkeringslasten (Wet Werk en Bijstand), een meevallende loonkostenstijging, lagere rentelasten en de extra dividenduitkeringen van de Bank Nederlandse Gemeenten. Hierdoor kan het nieuwe beleid uit het raadsprogramma en de collegeverklaring slagvaardig worden uitgevoerd. Aangezien ook onze vermogenspositie (de algemene reserve) een behoorlijke groei laat zien, kunnen de verwachte begrotingstekorten in de eerste jaren op verantwoorde wijze worden gedekt.

Een belangrijk thema voor de komende jaren is de 'Andere Overheid'. Dit staat voor een krachtige overheid, die de samenleving centraal stelt én slagvaardig is.

Om dit te bereiken kiest het college voor de volgende vijf speerpunten:

1. In 2007 moet 65% van de publieke dienstverlening via internet kunnen plaatsvinden.

2. Burgers en bedrijven hoeven hun gegevens straks nog maar één keer aan de overheid te verstrekken.

3. Processen en procedures worden efficiënter en beter ingericht.
4. We stroomlijnen de communicatie met de klant, waarbij bundeling als uitgangspunt geldt.

5. Voor burgers en bedrijven verminderen we de regeldruk.

Belangrijke items voor het komende begrotingsjaar zijn verder:
* De verdere uitvoering van lopende projecten als Hart van de Heuvelrug, het Dorpsplein Soesterberg en de herbestemming van de vliegbasis Soesterberg;

* Een zorgvuldige invoering van nieuwe wetgeving en nieuwe taken voor de gemeente, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning, Wet inburgering, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en ingrijpende wijzigingen in de Wet ruimtelijke ordening;
* Extra inspanningen op het gebied van handhaving (tegengaan illegaal grondgebruik en illegale bewoning, bouwtoezicht, handhaving en actueel houden van bestemmingsplannen en handhaving van de leerplicht)

* Onderzoek naar de pro's en contra's van een eventuele aanleg van een verdiepte weg langs het spoor;

* Aanpak knelpunten openbare verlichting;
* Stimulering van het fietsgebruik;

* Ongedaan maken van enkele in het verleden afgesloten wegen;
* Betere spreiding van allochtone leerlingen over de scholen;
* Verdere verankering van de samenwerking tussen onderwijs en organisaties/instellingen;

* Opstellen van een structuurschets, waarin toekomstige ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken, ondernemen, winkelen en recreëren in samenhang in kaart worden gebracht;
* Nieuwbouw van sportaccommodatie Smitsveen;
* Voortzetting van het project breedtesport, ook na 2007;
* Versterking van het sociaaleconomisch beleid (onder andere invoering parkmanagement op de bedrijventerreinen);
* Alle wijken in Soest voorzien van een wijkbeheerteam en verdere versterking wijkbeheer;

* Versterking van de capaciteit bij de gemeentelijke brandweer.

Ondanks de ambitieuze plannen blijft de lastenstijging in 2007 uiterst beperkt. Uitgangspunt blijft dat gemeentelijke diensten tegen een zo laag mogelijk tarief worden aangeboden. Als gevolg van kostenstijgingen zal de afvalstoffenheffing uitkomen op 174 (2006: 168) voor eenpersoonshuishoudenens en 231 (2006 228) voor meerpersoonshuishoudens. De stijging van het rioolrecht wordt beperkt tot 1 per aansluiting in plaats van de eerder voorziene verhoging van 3. Hiermee wijken we in positieve zin af van het beeld in veel andere gemeenten. De definitieve OZB-tarieven kunnen pas in het eerste kwartaal van 2007 worden vastgesteld in verband met de lopende algehele hertaxatie. Uitgangspunt is dat de (naar verwachting) hogere WOZ-waarden niet leiden tot hogere belastingaanslagen, behoudens de jaarlijkse aanpassing aan de inflatie (1,5%).

Wilt u reageren op de begroting?

Plaats dan een reactie in het Gastenboek Begroting.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer