Ministerie van Justitie

Minder regels voor maatschappelijke ondernemingen

Nieuwsbericht | 18-09-2006

Het is wenselijk een rechtsvorm te ontwikkelen waarvan maatschappelijke ondernemingen als scholen, ziekenhuizen en woningcorporaties gebruik kunnen maken. Daardoor zijn deze semi-publieke instellingen beter in staat invulling te geven aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Dit blijkt uit een rapport van de werkgroep `Rechtsvorm maatschappelijke onderneming'. De werkgroep onderzocht de mogelijkheden van een rechtsvorm voor de maatschappelijke onderneming zonder winstoogmerk, die zich uitsluitend in dienst stelt van de publieke zaak. Minister Donner heeft het rapport vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het kabinet wil de verhouding tussen overheid en samenleving verbeteren door de regeldruk te beperken. Daarvoor is nodig dat verantwoordelijkheden tussen overheid en burgers anders worden verdeeld. Burgers kunnen dan zelf regelen wat nodig is. Tegen deze achtergrond moet de regeling voor de maatschappelijke onderneming worden gezien.

Donner schrijft dat de beslissing over het al dan niet volgen van het advies en het eventueel indienen van een wetsvoorstel wordt overgelaten aan het volgende kabinet.

Meer informatie


* Maatschappelijke onderneming wettelijk regelen