Gemeente Tilburg

Datum
15 september 2006

Waterpartners werken nauwer samen tegen wateroverlast

Gemeente Tilburg en waterschappen ondertekenen intentieverklaring

voor meer samenwerking

Afgelopen maandag hebben de gemeente Tilburg en de waterschappen Brabantse Delta en De Dommel de intentie uitgesproken om de stedelijke wateropgave gezamenlijk op te pakken. Namens Tilburg tekende de wethouder Water, Marieke Moorman, namens Brabantse Delta de dijkgraaf, Joseph Vos en namens De Dommel de gebiedsportefeuillehouder Beneden Dommel en Zandleij, Ton Jenniskens.

De stedelijke wateropgave komt voort uit het Nationaal Bestuursakkoord Water, een akkoord ondertekend door het Rijk, het IPO, de Unie van Waterschappen en de VNG. De stedelijke wateropgave heeft betrekking op de maatregelen die getroffen moeten worden om in het bebouwde gebied de kans op wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen. In 2015 moeten de gemeenten het watersysteem op orde hebben en daarna op orde houden, anticiperend op veranderende omstandigheden, zoals de verwachte klimaatverandering, zeespiegelstijging, bodemdaling en toename van verhard oppervlak. Om de knelpunten inzichtelijk te maken en vervolgens met maatregelen te komen moeten de nodige stappen worden ondernomen. De gemeente heeft met de waterschappen afgesproken dit traject zoveel mogelijk gezamenlijk te doorlopen. Naast handige afspraken over werkplanningen, is het verstandig om ook investeringsplannen op elkaar af te stemmen. Op deze manier kunnen de kosten voor de burger acceptabel worden gehouden.

De gemeente Tilburg heeft als een van de eerste gemeenten in Nederland in 1997 een waterplan opgesteld. Dit Waterplan vormt de paraplu voor het gemeentelijk beleid en is het kader voor deelplannen op dit gebied, ondermeer het rioleringsplan. Het Waterplan van de gemeente Tilburg bevat een lange termijnvisie op het gemeentelijk waterbeleid, gebaseerd op de duurzaamheidgedachte. Het uitbouwen en versterken van de samenwerking met de diverse partners in de gemeenten is één van de aandachtspunten van dit Waterplan. Met de ondertekening van de Intentieverklaring Stedelijke Wateropgave is deze samenwerkingsgedachte een nieuwe impuls gegeven.