18-09-2006
E-zines markeren nieuwe koers bibliotheek Trimbos-instituut

Utrecht, 18 september 2006. De nieuwe gratis elektronische nieuwsbrieven (e-zines) van het Trimbos-instituut over verslaving en over depressie zijn een succes. Sinds de verschijning van de eerste nummers van Depressie Actueel en Verslaving Actueel deze zomer, hebben zich per thema ruim duizend professionals uit de zorg aangemeld voor een abonnement. De nieuwe e-zines markeren de nieuwe koers die de bibliotheek van het Trimbos-instituut dit jaar is ingeslagen.

De verschijning van de twee nieuwe elektronische nieuwsbrieven (Depressie Actueel en Verslaving Actueel) op 15 juni, vormde de opmaat voor een aantal belangrijke veranderingen in de bibliotheek van het Trimbos-instituut. De bibliotheek van vroeger wordt omgevormd tot online informatiecentrum, waarin de aanschaf van boeken plaats maakt voor digitale attendering in de vorm van thematische e-zines. De medewerkers gaan zich meer dan tot nu het geval was toeleggen op digitale informatievoorziening. Voor beide elektronische nieuwsbrieven geldt dat elke twee weken een nieuwe aflevering de lucht ingaat. De e-zines bieden kort en bondig actuele informatie over de gekozen thema's. Het gaat hierbij om nieuwsberichten, lopend onderzoek, congressen, tijdschriftartikelen, relevante websites en dergelijke.

Het Trimbos-instituut kiest voor deze nieuwe vorm van attendering omdat digitale nieuwsvoorziening beter aansluit bij de behoeften van de hedendaagse professionals in de zorg en het zorgonderzoek. Uit onderzoek bleek dat professionals behoefte hebben aan informatie op thema's. In ieder nummer van een e-zine wordt een zevental onderwerpen rond een bepaald thema kort belicht. Gesignaleerd wordt wat er zoal in bladen, op websites en in databases over deze onderwerpen verschijnt. Het gaat hierbij dus niet om de eigen activiteiten van het Trimbos-instituut. Die worden apart belicht in de maandelijks verschijnende Trimbos Nieuwsflitsen.

In de thematische e-zines krijgt de lezer een korte samenvatting van bijvoorbeeld een onderzoek of van een interessant evenement. Waar mogelijk wordt een link geplaatst naar nog meer informatie over het onderwerp. Op termijn is het de bedoeling dat de e-zines een meer interactief karakter krijgen. Het plan is dat er faciliteiten voor een 'forum' komen, zodat de lezers met elkaar in discussie kunnen gaan. Het streven is om rond bepaalde onderwerpen zogenaamde communities en discussieplatforms tot stand te brengen.

Afhankelijk van het succes van de eerste twee titels komen er in de toekomst nog meer themagebonden e-zines. Daarbij wordt gedacht aan onderwerpen als preventie, ouderen of multidisciplinaire richtlijnen, waarover binnen het Trimbos-instituut veel kennis aanwezig is. GeĂŻnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden via www.trimbos.nl/nieuwsbrieven

---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11