Fractie PvdA Rotterdam

Collegeprogramma: De Rotterdamse aanpak

Ma 18 Sep 2006 - Redactie

Het college van Burgemeester en Wethouders presenteert vandaag het nieuwe collegeprogramma. Het college maakt scherpe keuzes en stelt prioriteiten. De nadruk ligt op de uitvoering. Er worden meetbare doelen gesteld waarover het college achteraf verantwoording aflegt. Het college wil Rotterdammers zoveel mogelijk bij de uitvoering van het collegeprogramma betrekken. Dat betekent in de praktijk samenwerken met bewoners en ondernemers, ruimte geven aan initiatieven van anderen en faciliteren waar nodig.

Voor wat hoort wat
Het college stelt dat alle Rotterdammers meetellen en meedoen. Rotterdammers hebben een baan, volgen een opleiding, voeden kinderen op of doen vrijwilligerswerk. De gemeente helpt om talenten te ontwikkelen maar verwacht daar inzet voor terug. Dat geldt bijvoorbeeld voor werkzoekenden en mensen die de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen. Wie de wet overtreedt krijgt te maken met sancties.

Een stad waar iedereen meetelt
Om dit te bereiken wil het college dat de komende vier jaar 20.000 Rotterdammers (met name vrouwen, opvoeders en werkzoekenden) een inburgeringscursus volgen. Het gemiddelde opleidingsniveau van Rotterdammers moet omhoog. Het college gaat daarvoor het aantal Brede Scholen sterk uitbreiden, meer kinderen laten meedoen aan de voorschool en met scholen afspraken maken om voortijdig schoolverlaten terug te dringen.

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst vindt het een duidelijk programma maar waarschuwt het college. Het college moet werken aan een sterk en sociaal Rotterdam, maar mag de veiligheid niet vergeten. Met de 25 targets is het volgens hem duidelijk waarop de Rotterdammers het stadsbestuur in 2010 kunnen afrekenen.