Voedsel en Waren Autoriteit

Kant-en-klaarmaaltijden minder voedzaam dan gedacht

18 september 2006 - nieuwsbericht

De consument is de afgelopen jaren steeds meer kant-en-klaarmaaltijden gaan gebruiken. Om te bepalen in hoeverre deze maaltijden voldoen aan voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de samenstelling van de meest gekochte kant-en-klaarmaaltijden onderzocht.

Kant-en-klaarmaaltijden bevatten over het algemeen te weinig voedingsvezels en groenten. Slechts een vijfde bevat voldoende vezels. Vaak doet een aanduiding in woord en/of beeld vermoeden dat een maaltijd (veel) groente en/of fruit bevat. De werkelijke hoeveelheid is laag (gemiddeld 93 gram) en draagt dus minder dan de helft bij aan de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag. De meeste kant-en-klaarmaaltijden leveren voldoende energie voor een hoofdgerecht. Enkele maaltijden leveren minder; pizza's leveren echter vaak te veel energie.

De maaltijden zijn niet te vet maar de vetzuursamenstelling kan nog verbeterd worden. Met name het verzadigd vetzuurgehalte is hoog ten opzichte van de aanvaardbare bovengrens. De onderzochte kant-en-klaarmaaltijden zijn over het algemeen relatief zout.

Voor zover gegevens voorhanden waren, voldoet slecht 2% van de maaltijden aan alle voedingsrichtlijnen voor een hoofdgerecht.