Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 18 september 2006

Presentatie Miljoenennota in het najaar schaadt ondernemersklimaat

Prinsjesdag: 3e dinsdag van maart

De Metaalunie stelt voor om Prinsjesdag in maart te houden, zodat de besluitvorming in ieder geval vóór de zomer gereed is. Daarmee krijgen bedrijven meer tijd om zich aan nieuwe wetgeving aan te passen.

Traditiegetrouw maakt de regering elke 3e dinsdag van september (Prinsjesdag) haar beleidsvoornemens voor het komende jaar bekend en dient zij de begroting in bij de Tweede Kamer der Staten Generaal. Daarna volgen de algemene beschouwingen en de behandeling van de begrotingen in het parlement. De laatste beleidsvoornemens en belastingplannen worden vaak zeer kort voor de jaarwisseling behandeld in de Eerste Kamer.

De nieuwe wetgeving moet vaak per 1 januari van het nieuwe jaar ingaan. De gewijzigde wetgeving en de uitvoeringsregelingen staan hierdoor in de praktijk pas enkele dagen voor de ingangsdatum in de Staatscourant. Dat heeft tot gevolg dat ondernemers zich op deze wijze nauwelijks kunnen voorbereiden op de nieuwe regelgeving, wat frustraties met zich meebrengt en hoge initiële kosten. Bovendien neemt de kans op fouten toe wanneer nieuwe regels met spoed moeten worden geïmplementeerd.

De Koninklijke Metaalunie pleit ervoor om Prinsjesdag in de toekomst niet meer te laten plaatsvinden op de 3e dinsdag van september, maar in het vroege voorjaar zoals in Duitsland ook gebruikelijk. Bijvoorbeeld de 3e dinsdag van maart. Een dergelijke wijziging van de datum is te realiseren zonder wijziging van de Grondwet, omdat deze de mogelijkheid biedt om 'op een bij de wet te bepalen eerder tijdstip dan de 3e dinsdag van september een uiteenzetting te geven van het door de Regering te voeren beleid c.q. de begroting in te dienen'.

Een eenvoudige wetswijziging is dus voldoende om ondernemers meer duidelijkheid en dus rechtzekerheid te bieden. Dat vermindert onnodige kosten en irritaties en dat maakt ondernemen weer iets gemakkelijker.

De Koninklijke Metaalunie is met 12.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 17 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan zo'n 135.000 mensen.