Mária van Veen verlaat Woonbond voor GroenLinks

De nederlandse woonbond

Mária van Veen verlaat de Nederlandse Woonbond. Zij heeft zich verkiesbaar gesteld voor GroenLinks en zal de komende maanden proberen voor deze partij een kamerzetel te verwerven. In de negen jaar dat zij directeur was van de Woonbond, groeide deze landelijke huurdersvereniging enorm. Niet alleen in ledenaantal, maar ook in kracht. De Woonbond vertegenwoordigt momenteel maar liefst 1,2 miljoen huishoudens en heeft zich een zodanige positie verworven dat zijn mening over huurderszaken duidelijk meeweegt in de politieke besluitvorming.

Mária van Veen wil als kamerlid in de eerste plaats spreekbuis zijn voor de bevolkingsgroepen, die nu te weinig worden gehoord. Zij zegt in de vakbeweging, de vrouwenbeweging en de volkshuisvesting aan den lijve te hebben ervaren dat politiek Den Haag vaak maar weinig oog heeft voor wat er in de maatschappij leeft. Mária van Veen wil een rechtvaardige samen-leving, waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, de overheid alle burgers fatsoenlijk behandelt en milieubeleid niet ondergeschikt is aan economische belangen. 'Een samenleving waarin energiedouceurtjes naar de huishoudens gaan met de laagste inkomens, waarin geen voedselbanken nodig zijn en waarin niet bezuinigd wordt op de huurtoeslag. Een samenleving waarin zieke en dementerende ouderen goed worden verzorgd.'

Onder de bezielende leiding van Mária Van Veen werden in 2000 huuronderhandelingen gevoerd, die ertoe leidden dat er een eind kwam aan een periode van sterk stijgende huren. Deze onderhandelingen vonden plaats tussen het ministerie van VROM, de koepels van verhuurders en de Woonbond. De periode die begon met het aantreden van het kabinet Balkenende stond daarna sterk in het teken van bezuinigingen op de huurtoeslag en plannen om 25 procent van de huurwoningen te liberaliseren, dat wil zeggen de huur ervan vrij te laten aan te markt. Dat de Woonbond de invoering van de huurliberalisatie tot nu toe heeft kunnen tegen houden, is zeker niet in de laatste plaats te danken aan de enorme inzet van zijn directeur.

V06.1793.PR
Amsterdam, 18 september 2006

Noot voor de pers: voor nadere informatie kunt u terecht bij Mária van Veen, tel.
0653792303; of Hans Roseboom, tel. 06 2246 5543.