Ingezonden persbericht

Dennis Swart pakt top tien finish op Salzburgring!

SALZBURG, 17 SEPTEMBER 2006 - Op professionele wijze heeft Dennis Swart zijn eerste seizoen in het NEC Formule Renault 2.0 Kampioenschap weten af te sluiten. Op de Salzburgring (Oostenrijk) reed Swart beide races naar de finish en pakte bovendien maar liefst twintig kampioenschappunten. De coureur liet de cijfers duidelijk voor zich spreken. De HBO-student is de enige in het klassement die iedere race punten heeft weten te scoren! Daarnaast klom hij in de allerlaatste race nog een plaats in het klassement en eindigde zijn eerste seizoen op de veertiende positie in het kampioenschap met 110 punten!

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIES:
Dennis maakte afgelopen vrijdag optimaal gebruik van de gegeven tijd in de één uur durende vrije training. Geen enkele coureur reed meer ronden dan de 20-jarige Amsterdammer. Uiteindelijk reed Swart 32 rondjes met een 1:24.001 als snelste tijd, goed voor plaats zestien. Belangrijker was echter de baankennis die Swart op deed op de Salzburgring. Tijdens de eerste kwalificatie van twintig minuten op zaterdag, zette hij een 1:23.629 op de chrono's. Daarmee pakte Swart de zestiende tijd voor de eerste race. Daarnaast ging Swart bijna een halve seconde sneller dan zijn snelste tijd een dag ervoor. De rijder van Van Amersfoort Racing probeerde tijdens de kwalificatie voor de tweede race opnieuw zijn snelste tijd te verbeteren, maar zag dit mislukken door het missen van een goede slipstream. Met een 1:24.027 startte hij ook de laatste NEC Formule Renault 2.0 race van dit seizoen vanaf de zestiende plaats.

RACE 01 + 02:
Dat Swart het starten prima onder de knie had, bewees hij op zaterdag eens te meer. Vanaf de zestiende stek wist hij direct zijn wagen naast Oscar Wilkens te plaatsen. Door goed om de malaise in de eerste bocht heen te rijden, wist hij de gewonnen positie vast te houden. Wilkens probeerde zijn verloren positie weer terug te winnen door te 'slipstreamen'. Hij leek te slagen in zijn opzet, maar haalde daarbij Swart in onder een gele vlag. Wilkens moest naar de pit voor zijn straf en het gevecht was voorbij. Even nog zag Swart zijn teamgenote Gwendolyn Hertzberger in zijn achteruitkijkspiegel opdoemen, maar door een goed tempo aan te houden kon hij haar lossen. Daarna volgde een eenzame, maar goede race voor de rijder met startnummer 7. Hij klom door uitvallers voorin gestaag op naar plaats 10, goed voor 11 punten.

Na de eerste race had Swart lange tijd met zijn engineer de data geanalyseerd om te kijken, hoe hij zichzelf kon verbeteren door andere lijnen te rijden. Met deze informatie ging Swart de tweede race in, die op zondagmiddag werd verreden. Het resulteerde uiteindelijk in de twaalfde positie aan het einde van de race, nadat hij als zestiende gestart was.

DENNIS SWART: "De omstandigheden waren niet ideaal tijdens de kwalificatie. Vooral in de tweede sessie had ik veel last van verkeer dat bijna stil ging staan op de baan, omdat ze geen slipstream gaven aan de ander. De eerste race was in het begin spannend. Ik had eerst een leuk gevecht met Oscar en vervolgens met Gwendolyn. Daarna werd het rustig om mij heen, maar kon ik wel de nodige ervaring opdoen voor de race van zondag. De tweede race heb ik geprobeerd om andere lijnen te rijden. Ik kwam daardoor sneller uit de bochten en pakte daar mijn voordeel mee. Nu het seizoen voorbij is gaan we keihard werken om volgend jaar mee te kunnen strijden vooraan in het veld!"

Uitslag race 15, Northern European Cup Formule Renault 2.0, zaterdag 16 september 2006, Salzburg:
01. Sebastien Buemi, Motorpark Academy, 26:09.078
02. Filipe Albuquerque, Motopark Academy, + 01.885
03. Mihai Marinescu, Petrom District Racing, + 02.538 10. DENNIS SWART, VAN AMERSFOORT RACING, + 47.052

Uitslag race 16, Northern European Cup Formule Renault 2.0, zondag 17 september 2006, Salzburg:
01. Filipe Albuquerque, Motopark Academy, 20:10.248