Gemeente Amsterdam



Persbericht

Lancering anti-terrorismecampagne in amsterdam

Amsterdam en haar buurgemeenten starten vandaag een publiekscampagne om de inwoners meer alert te maken op een terroristische dreiging. Daarmee sluit de regio aan bij de landelijke publiekscampagne 'Nederland tegen Terrorisme'. De campagne wordt vandaag gelanceerd door burgemeester Cohen, samen met de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding, Joustra, hoofdcommissaris Welten en burgemeester Van Zanen (Amstelveen). Ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht sluiten aan bij 'Nederland tegen Terrorisme'.

Volgens het regionaal crisisbestuur, voorgezeten door burgemeester Cohen, is er nog steeds een reële kans op een terroristische aanslag. "De overheid doet er alles aan om de kans op een aanslag zo klein mogelijk te houden. Posters in de stad en in het openbaar vervoer wijzen onze inwoners er op wat ze zelf kunnen doen om daar een bijdrage aan te leveren. Blijf alert". Inwoners worden opgeroepen verdachte zaken, zoals achtergelaten pakjes, te melden bij OV-personeel, de politie of telefoonnummer 112. De campagne bouwt voort op de eind vorig jaar in Amsterdam en Rotterdam gevoerde campagne 'Alle Ogen Helpen'.

Joustra stelt dat terrorismebestrijding blijvende aandacht verdient: "De afgelopen maanden hebben laten zien dat dit ook geldt voor de voorlichting erover. Mensen hebben behoefte om te weten wat er wordt gedaan en hoe ze zelf iets kunnen doen mocht dit nodig zijn." Het NCTB is tevreden met de samenwerking met de G4-steden. "Samen met de grote steden pakken we voorlichting over terrorismebestrijding aan. Den Haag is gestart met haar campagne rond Prinsjesdag, Rotterdam onlangs met de Wereldhavendagen en ook Utrecht start binnenkort. Natuurlijk geldt het belang van voorlichting niet alleen voor mensen in de vier grote steden. De campagnematerialen zijn daarom beschikbaar voor alle gemeenten die zich willen aansluiten en te vinden op www.nederlandtegenterrorisme.nl."

In het regionaal crisisbestuur Amsterdam-Amstelland zijn vertegenwoordigd de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en de hoofdofficier van Justitie. Bij de campagne zijn ook betrokken de politie Amsterdam-Amstelland, de Regionale Brandweer Amsterdam (e.o.), de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR), en het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB).

Pb - 126

Meer informatie
Gemeente Amsterdam/Regionaal Crisisbestuur, Hans Joosten, 020-552.3271/06-51517866. Beeldmateriaal van de campagne is hier op te vragen. NTCB, Judith Sluiter, telefoon 06-20252606

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie
Datum 18 september 2006
Kenmerk Pb 126


---- --