FNV

FNV wil volgend jaar 2,5 procent meer loon

Volgend jaar gaan de vakbonden zich inzetten voor werkzekerheid van werknemers onder andere door scholing en loopbaangesprekken. Ze eisen daarbij een loonsverhoging van 2,5 procent, eventueel aangevuld met bonussen. Dat maakte de FNV bekend op maandag 18 september.

Werkzekerheid door te investeren in mensen. En een looneis van 2,5%, eventueel aangevuld met een eenmalige loonsverbetering in centen of procenten. Dat zijn de hoofdlijnen van de FNV-discussienota `Lekker Werken'.

Daarin zet Nederlands grootste vakcentrale haar gecoördineerde arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2007 uiteen. Na raadpleging van de leden stelt de Federatieraad, het parlement van de FNV, de nota eind november vast. Vervolgens kunnen de cao-onderhandelaars van bonden ermee aan de slag.

Balanceren

"Degelijk" , zo typeert Wilna Wind cao-coördinator en architecte van `Lekker Werken' de looneis. " We moeten balanceren. Bij een onderhandelingsruimte van in totaal 3% gaan we niet tot het gaatje. Bovendien, in die bedrijven en sectoren waar de financiële ruimte groter is, bevelen we onze mensen de mogelijkheid aan te gaan voor aanvullende eenmalige beloningsvormen. "

Werkzekerheid staat zeer hoog in het vaandel van de FNV-leden zo wijzen peilingen steeds weer uit. "Daarom zetten we opnieuw stevig in op afspraken over scholing en stageplaatsen", aldus Wind.

Nieuw is de FNV-eis dat een werknemer de kosten van opleiding niet hoeft terug te betalen als hij van baan verandert. Ook gaan cao-onderhandelaars zich sterk maken voor het recht op een keer per jaar een loopbaangesprek en een keer per drie jaar een extern advies, betaald door de werkgever.

Een groep werknemers die groeit als kool zijn de flexwerkers: afgelopen jaar kwamen er 40.000 bij, op een totaal van een half miljoen. Hun positie is voor verbetering vatbaar.

Daarom wil de FNV af van het oprekken van de wettelijke contracttermijnen. Hetzelfde geldt voor cao's die onderscheid maken in arbeidsvoorwaarden tussen vaste en tijdelijke werknemers. Daarnaast wil de FNV heldere afspraken maken over het maximale aantal flexibele arbeidskrachten in een organisatie.

Hoewel zij niet direct onder een cao vallen, schenkt de FNV in de arbeidsvoorwaardennota 2007 ook aandacht aan een andere snel toenemende groep werknemers: de zelfstandigen zonder personeel (ZZP). De FNV wil in sectoren met een bedrijfstakpensioenfonds de mogelijkheden voor vrijwillige aansluiting verruimen. En voor ZZP-ers die werken in sectoren waar zo'n mogelijkheid niet bestaat, wil de FNV komen tot een apart zelfstandigen-pensioenfonds.

18 september 2006
Arbeidsvoorwaardennota 2007.pdf