Gemeente Woudrichem

de afronding van het afkoppelplan in Giessen

In de Gemeente Woudrichem ligt een rioleringsstelsel, dat grotendeels gemengd is. Als het regent wordt in een gemengd riool het afvalwater vermengd met schoon hemelwater. Bij hevige regenbuien kan het stelsel het niet meer aan en stort over in sloten of vijvers en vervuilt daarmee het water. Dit is ongewenste situatie. Om de vuiluitworp van de overstorten terug te dringen kan de gemeente verhard oppervlak afkoppelen.

voor het afkoppelen

Wat is afkoppelen?

Door afkoppelen wordt het schone hemelwater gescheiden van het afvalwater.Hoe doen we dat? Normaal gesproken ligt er maar één rioolbuis in de straat. Daar komen zowel schoon hemelwater als afvalwater in terecht. Vanuit deze buis wordt het water meteen afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Koppelen we af, dan wordt er een tweede rioolbuis aangelegd in de straat. De tweede rioolbuis loost rechtstreeks op het omliggende oppervlaktewater zoals een sloot (watergang) of gemeentelijke vijver.

na het afkoppelen

Wat zijn de voordelen van afkoppelen

* Door de twee gescheiden riolen zit er minder water in het gemengde riool en hoeft er dus ook minder water getransporteerd te worden naar de rioolwaterzuivering dan wanneer er maar één riool is. Dit is gunstig omdat de zuivering beter werkt naarmate de concentratie van vervuild water hoger is.

* Als er erg veel neerslag valt, kan een niet-gescheiden rioolstelsel vol raken. Een deel van het water (schoon water en vuilwater) wordt dan geloosd in oppervlaktewater, zoals een sloot of vijver. Het oppervlaktewater wordt daardoor vervuild wat weer slecht is voor het milieu.

Gemeente Woudrichem is bezig met afkoppelen

De Gemeente Woudrichem wil de vuiluitworp terugbrengen door in een aantal kernen te gaan afkoppelen, met name in de kernen Giessen (2,4 hectare), Andel (3,4 hectare), Almkerk (1 hectare) en Woudrichem (waar het aantal hectares moet nog worden besloten)

De afkoppelwerkzaamheden in Giessen zijn nagenoeg afgerond. Voor de kern Andel is het afkoppelplan momenteel in afrondende fase. Voor Almkerk en Woudrichem moeten nog afkoppelplannen worden opgesteld

Afsluiting afkoppelproject in Giessen op donderdag 28 september aanstaande

Op 20 maart 2006 zijn de werkzaamheden voor het afkoppelen van de openbare wegen rondom de Guldenaerde en de Wilgenhof in Giessen gestart. Op donderdag 28 september om 13.00 uur a.s. wordt het project afgerond met het afsluiten van de risicovolle overstort aan de Parallelweg te Giessen. De overstort is aangemerkt als een risico voor de volksgezondheid, vanwege het lozen op een droge kopsloot.