AutoRai

Alfa Romeo integreert spraak-technologie voor veiliger rijden

(9/18/2006)
Alfa Romeo integreert spraaktechnologie in de Alfa 159 en Alfa Brera om veiliger rijden te bevorderen. Dit systeem, dat luistert naar de naam Blue&Meâ¢, is gebaseerd op Windows Mobile-technologie en gezamenlijk ontwikkeld door Fiat Auto en Microsoft. Het is een revolutie op het gebied van communicatie, informatie en entertainment aan boord en verbetert het comfort en de kwaliteit van autorijden. Blue&Me⢠maakt gebruik van een aantal geïntegreerde Nuance-spraakoplossingen voor handsfree bediening van apparatuur in de auto. Twee engines zorgen voor een uitzonderlijk grote herkenningsnauwkeurigheid. Dankzij de engine voor automatische spraakherkenning hoeven gebruikers van Blue&Me⢠alleen een naam of nummer uit te spreken om iemand te bellen. De tekst-naar-spraak engine levert de natuurlijk klinkende stem waarmee SMS-berichten worden voorgelezen.

Het systeem is bijzonder eenvoudig te bedienen. Bellen in de auto en het bedienen van het audiosysteem worden hierdoor niet alleen gemakkelijk, maar ook veilig. Dankzij Bluetooth(TM)- technologie is het bovendien mogelijk met de buitenwereld te communiceren met een mobiele telefoon of PDA. Het systeem zal in de toekomst worden uitgebreid met nieuwe producten die de technologische evolutie in petto heeft, van een compleet multimediasysteem tot satellietnavigatie. De aangeboden diensten maken iedere rit plezieriger, veiliger en gemakkelijker.

Blue&Me⢠bevat een geavanceerd, spraakgestuurd handsfree systeem dat maximale veiligheid garandeert tijdens het rijden, omdat de bestuurder zijn handen niet van het stuur hoeft te halen. Een mobiele telefoon met Bluetooth(TM) kan rechtstreeks op het systeem worden aangesloten, zelfs zonder de telefoon uit bijvoorbeeld tas of binnenzak te halen, het volume van de radio gaat automatisch omlaag en de stem van de gesprekspartner wordt stereo uitgezonden over de speakers.

Het systeem is geschikt voor alle soorten mobiele telefoons die op de markt zijn en kan worden bijgewerkt om te voldoen aan nieuwe eisen van de telefoons van de toekomst.
Blue&Me⢠is geïntegreerd in de auto, de bedieningsknoppen zijn op het stuurwiel geplaatst om de software snel en veilig te kunnen gebruiken. De bestuurder kan bijvoorbeeld een telefoonnummer opzoeken in zijn adresboek door te scrollen in de display van het instrumentenpaneel of tijdens een gesprek ruggespraak houden.

Een interessant gegeven is dat de mobiele telefoon slechts eenmalig behoeft te worden aangemeld in het systeem. Het is zelfs mogelijk het persoonlijke adresboek te kopiëren naar de auto en het automatisch te laten bijwerken iedere keer dat het systeem de telefoon herkent. Privacy is gewaarborgd, omdat de toegang tot het adresboek alleen plaatsvindt wanneer de telefoon is geregistreerd in het systeem. Het nummer of de naam van de beller wordt getoond op de display wanneer het in het adresboek staat en het nummer kan vocaal worden âingetoetstâ door de cijfers te dicteren of de naam op te noemen die in het geheugen is opgeslagen.

Het spraakgestuurde proces is dusdanig ontwikkeld dat het een stem niet behoeft te leren kennen. Op het systeem kunnen maximaal vijf telefoons tegelijkertijd worden aangesloten, zodat het mogelijk is dat meerdere inzittenden van de auto gebruikmaken van de handsfree set. Bovendien kan voor iedere aangemelde telefoon een eigen beltoon worden geselecteerd zodat duidelijk herkenbaar is wie wordt gebeld; een handige voorziening wanneer meerdere mensen met een aangemelde telefoon tegelijkertijd in de auto zitten.

Blue&Me⢠heeft nog meer in petto. Het stelt de bestuurder in staat te luisteren naar zijn favoriete muziek die is opgeslagen op een mobiele telefoon, MP3-speler of USB-stick. Dit kan door middel van een USB-aansluiting in het handschoenenkastje. Audio files (MP3, WMA en WAV) van elk digitaal apparaat kunnen daardoor worden afgespeeld over het audiosysteem.
De informatie wordt getoond op het display van het instrumentenpaneel, zodat de klant eenvoudig het gewenste bestand kan selecteren, zowel âvocaalâ als door middel van de knoppen op het stuurwiel.

Blue&Me⢠wordt â naast de Alfa 159 (Sportwagon en Berlina) en Alfa Brera â ook leverbaar op de nieuwste aanwinst in de Alfa Romeo-stal, de Alfa Spider, die eind volgende maand bij de Alfa Romeo dealer staat.

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster