Provincie Zuid-Holland

Provincie beloont fietsers met fietscomputer

De provincie Zuid-Holland zet vandaag busreizigers in het zonnetje die op de fiets naar een bushalte langs een provinciale weg zijn gekomen. Aan het stuur van de fietsen bij de bushaltes zijn flyers opgehangen die na invulling van een korte vragenlijst een fietscomputer opleveren. "Door de combinatie van zowel het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer leveren deze forenzen een bijdrage aan een bereikbare provincie. En dat willen we als provincie graag belonen. Daarom deze actie met fietscomputers", aldus gedeputeerde Martin Huls.

De provincie Zuid-Holland stuurt fietsers die de flyer insturen een fietscomputer die de snelheid en de afgelegde afstand registreert. De actie sluit op 30 september. Met deze flyeractie geeft de provincie invulling aan de 'Op de fiets naar je werk'-dag van de Europese Week van de Vooruitgang. De Week van de Vooruitgang wil duurzame mobiliteit stimuleren. Dit betekent een week lang groen licht voor lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik om zo meer schone lucht, rust en ruimte te creëren.

Fiets als voor- en natransport

De fiets neemt in het woon-werkverkeer een belangrijke plaats in, vooral als vervoermiddel in het voor- en natransport van het openbaar vervoer. Buiten de grote steden van Zuid-Holland wordt bij ruim 36% van de reizen per openbaar vervoer de combinatie gemaakt met de fiets. De provincie heeft daarom de laatste jaren veel geïnvesteerd in fietsenstallingen bij bushaltes en fietspaden. Inmiddels zijn vanaf 2000 bijna 100 overdekte fietsenstallingen geplaatst. Sinds 2001 is ruim 63 km aan nieuwe fietspaden gerealiseerd.

Routeplanner fiets

Naast investeringen in de infrastructuur, besteedt de provincie ook veel aandacht aan andere goede voorzieningen voor de fiets. De provincie Zuid-Holland heeft samen met de Fietsersbond de fietsrouteplanner ontwikkeld. Deze routeplanner op www.zuid-holland.nl wordt eind september weer geactualiseerd. De provinciale brochure Fiets-Wijzer geeft een totaaloverzicht van alle voorzieningen die de provincie biedt als het om de fiets gaat.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22