FNV

FNV Bondgenoten schrijft brandbrief aan Van Hoof over optreden Arbeidsinspectie bij hitte op werkvloer

FNV Bondgenoten vraagt staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een open brief of hij op korte termijn maatregelen neemt die de werkomstandigheden van werknemers bij warm weer kunnen verbeteren.

De bond wil met name dat de Arbeidsinspectie meer mogelijkheden krijgt om handhavend te kunnen optreden. Ook moet Van Hoof voor de lange termijn maatregelen nemen door in de nieuwe Arbowet duidelijke richtlijnen op te nemen.

FNV Bondgenoten schrijft de brief, omdat er nog dagelijks klachten binnenkomen bij de bond over werkgevers die weigeren om maatregelen te nemen die het werken in de huidige hittegolf aanvaardbaar maken. Helaas blijken diverse werkgevers niet bereid, ook niet na verzoeken van hun werknemers of vertegenwoordigers, adequate maatregelen te nemen om de problemen te verlichten en de onaanvaardbare risicos weg te nemen, schrijft hoofdbestuurder Willem Noordman van FNV Bondgenoten in de brief.

In de afgelopen week zijn zelfs meldingen binnengekomen van werknemers die door de warmte op hun werkplek in het ziekenhuis zijn beland. De Arbeidsinspectie gaf in die situaties niet thuis. De bond heeft na gesprekken met de Arbeidsinspectie moeten constateren dat het de overheidsdienst ontbreekt aan voldoende mogelijkheden om adequaat op te treden in gevallen waar warm weer tot onacceptabele en/of gevaarlijke situaties leidt. Daar moet Van Hoof maatregelen voor treffen, vindt de bond. Zowel voor de korte, als voor de lange termijn.