Partij van de Arbeid


Den Haag, 18 september 2006


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Justitie en van Buitenlandse Zaken


over de rechtsextremistische organisatie Blood and Honour


1 Bent u bekend met het bericht 'Nauwe band met extremistische organisaties'?


2 Kunt u bevestigen dat er nauwe contacten zijn tussen de rechtsextremistische organisatie Blood and Honour Vlaanderen en de Nederlandse afdeling(en) van Blood and Honour of andere Nederlandse organisaties? Zo ja, waaruit bestaan die contacten?


3 Klopt de bewering dat de 'kaderleden van de Nederlandse Alliantie in 2005 in de Ardennen een paramilitaire training bij Bloed-Bodem-Eer-Trouw hebben gevolgd? Zo ja, heeft u enige indicatie waartoe deze trainingen dienden? Werkt de Nederlandse regering samen met de Belgische regering in onderzoek naar mogelijke strafbare feiten en terroristische motieven van genoemde groeperingen?


4 In hoeverre klopt de stelling dat 'Blood and Honour' de 'rijzende ster' onder de rechtsextremistische organisaties in Nederland is en dat zij thans 'groter zijn dan de Hofstadgroep'? Kunt u aangeven in hoeverre rechtsextremistische organisaties een bedreiging vormen?


5 Hebt u aanwijzingen dat ook in Nederland groeperingen zoals 'Blood and Honour' bereid zouden zijn geweld te gebruiken om de samenleving te ontwrichten? Zo ja, wat doet u om dit te voorkomen?


6 Kunt u de Kamer verzekeren dat er, naast de dreiging vanuit de Islamitisch extremistische hoek, ook voldoende aandacht wordt besteedt aan groeperingen zoals Blood and Honour of andere rechtsextremistische groeperingen?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


'Nauwe band extremistische organisaties', NRC Handelsblad, 9 september 2006
'Inval bij BBET', Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka, http://kafka.antifa.net/, geraadpleegd op 12 september 2006