Gemeente Meerssen


Persbericht van maandag 18 september 2006

Koninklijke Onderscheiding voor
verloskundige mevrouw Annie Heuts uit Meerssen

Afgelopen zaterdag 16 september 2006 heeft burgemeester mr Ricardo Offermanns namens Hare Majesteit de Koningin de eretekenen behorende bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt aan verloskundige mevrouw Annie Heuts-Verstraten uit Meerssen. De uitreiking vond plaats in gemeenschapshuis De Stip tijdens de receptie bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum van mevrouw Heuts.

Foto uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan mevrouw Heuts

Mevrouw Annie Heuts-Verstraten voert al 40 jaar een drukke verloskundigenpraktijk in Meerssen. Gedurende al deze tijd heeft zij zich letterlijk dag en nacht met hart en ziel ingezet voor de professie van verloskundige in het algemeen en de (aanstaande) ouders en nieuwgeborenen in het bijzonder.

Wonder
Zij deed en doet dit nog steeds met bijzonder veel overgave en groot enthousiasme, waarbij ze `haar moeders en kindjes', maar ook de aanstaande vaders steeds op zeer respectvolle wijze, maar ook met de nodige tact en ondersteuning tegemoet treedt. Elke keer opnieuw begroet zij een nieuw wereldburgertje als ware het een wonder.

Vanaf de dag dat zij als vroedvrouw begon, heeft Annie Heuts vele duizenden bevallingen in en rondom de gemeente Meerssen begeleid. Aan het begin van haar carrière bestreek zij zelfs een bijzonder groot gebied - iets dat gezien de huidige arbeidsethos thans niet meer mogelijk is. Sinds enkele jaren wordt mevrouw Heuts op uiterst bekwame wijze ter zijde gestaan door verloskundige Cecile Smeets.

Kwaliteitsbevordering
Ondanks haar 24-uurs inzet als verloskundige is Mevrouw Heuts actief op vele gebieden. Zo vertegenwoordigt ze sinds 1988 de Verloskundigen Maastricht. Als verloskundige heeft ze zich steeds enorm ingezet voor verbetering van de kwaliteit van zorg en deskundigheidsbevordering. Veel vernieuwingen binnen de landelijke verloskundigenpraktijk vonden hun oorsprong in Meerssen.

Al vele jaren zet zij zich niet alleen in voor de mensen die haar praktijk bezoeken, maar ook voor haar collega's. Dit doet zij door op zeer uitzonderlijke wijze activiteiten bij de opleiding te vervullen, maar ook door het vervullen van diverse functies binnen de Kring en de Commissie van Overleg met VGZ ( vroeger ZZL).

Limburgse Vrouwenraad
Daarenboven is Mevrouw Heuts afgevaardigde bij de Algemene Ledenvergadering van de Limburgse Vrouwenraad. Dit is een koepel van een 18-tal provinciaal georganiseerde vrouwen-organisaties, die tot doel hebben de participatie van vrouwen in de samenleving te stimuleren en te vergroten opdat mannen en vrouwen gelijke posities kunnen innemen. De inbreng van Mevrouw Heuts bij deze organisatie is bijzonder groot. Zo heeft ze in de in deze discussie een verhelderende rol gehad met haar zeer verfrissende aanpak `Down to Earth'.

Echoscopie
Van 1985-1996 leverde zij een bijzondere bijdrage als lid van Ultrageluid van de NOV. Mede door haar inzet is de echoscopie opgenomen binnen de diagnostiek voor de eerste lijn verloskundige zorg in Nederland.