Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

18 september 2006
NAJK plaatst kantekeningen bij nota "Werken aan winst"

De nota "Werken aan winst" doet voorstellen voor de belastingwetgeving. Uit de nota blijkt dat de land- en tuinbouw er op vooruit zouden gaan. Het NAJK is positief over een aantal voorgestelde maatregelen, maar wil wel de volgende kanttekeningen plaatsen.

De tarieven voor de vennootschapsbelasting dalen in 2007, maar het is niet duidelijk waar deze gelden vandaan moeten komen. Het NAJK vreest dat agrarische ondernemers in veel gevallen geen voordeel genieten van deze belastingverlaging.
Omdat de maatregelen zoals deze nu worden voorgesteld, onvoldoende compensatie opleveren voor de land- en tuinbouw, pleit het NAJK voor een tweetal aanpassingen.

Overdrachtsbelasting
Het voorstel om extra vrijstelling van overdrachtsbelasting te geven bij cultuurgrond biedt weinig verruiming ten opzichte van de huidige regelingen. De voorgestelde uitbreiding biedt alleen ruimte voor overdracht naar een derde, zonder een bedrijf. Wanneer het om een gehele overname van een bedrijf gaat, is dit nadelig. Het NAJK pleit voor de integrale vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor de cultuurgrond uit te breiden met, onder voorwaarden, een algemene vrijstelling voor de overdrachtsbelasting bij bedrijfsovername naar derden toe. Deze maatregel kan gelijkheid in de verschillende belastingwetgevingen creëren. Op dit moment kan men bij een bedrijfsovername, onder voorwaarden, al gebruik maken van de faciliteiten van de schenking & successiewetgeving en de landbouwvrijstelling. Ook mag de doorschuif faciliteit over de stakingswinst worden gebruikt. Deze voorwaarden zouden ook voor de vrijstelling op de overdrachtsbelasting moeten gelden.

Afschrijving op onroerende zaken
Het NAJK maakt zich grote zorgen om de voorgestelde vermindering van de afschrijving op onroerende zaken. De mogelijkheden tot afschrijving na een bedrijfsovername worden hiermee verminderd. De waardering onroerende zaken (WOZ) wordt vastgesteld op basis van de waarde voor het economisch verkeer. Gebouwen in de land- en tuinbouw vallen onder de WOZ waardebepaling. Kassen vormen een uitzondering op het begrip onroerende zaken (artikel 16 van de Wet WOZ). De economische levensduur van een kas is nog korter dan van andere bedrijfsgebouwen. De restwaarde van een kas is op termijn nihil. Ook voor de overige gebouwen in de land- en tuinbouw is men volgens het NAJK ten onrechte uitgegaan van 50% van de WOZ-waarde. Een waardestijging van de ondergrond als compensatie van de achteruitgang van het pand dat er op staat, is vreemd. Deze waardestijging alleen kan worden verzilverd bij verkoop van een bedrijf en niet bij de voorzetting. In het kader van de bedrijfsovernames is het voorstel een slechte ontwikkeling. Bij geruisloze doorschuiving gaat de voortzetter in zijn boekhouding verder met de boekwaarde van de overdrager. Dat betekent niet dat de onroerende zaak ook tegen dat bedrag wordt overgedragen. Wanneer de restwaarde echter is bereikt, kan de voortzetter niet verder afschrijven en is er minder cashflow om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Nu wordt er voor gebouwen doorgaans tot 10% van de aanschafwaarde en in veel gevallen zelfs tot nihil afgeschreven en blijft de grond op de historische kostprijs staan.

Het NAJK stelt dan ook voor de waardering/WOZ-waarde van agrarische panden voor de afschrijving tot 0 Euro toe te laten, of de waardebepaling van de gebouwen voor de WOZ volledig te baseren op de economische waarde van de panden voor het agrarische bedrijf waardoor ze geëxploiteerd worden en niet mede baseren op de mogelijke waarde die het economisch verkeer vrije verkoop zou kunnen opbrengen.

Erik Smelt
DB NAJK bedrijfsovername