Gemeente Leeuwarden

CBS: banengroei in Leeuwarden zet door

Op maandag 18 september heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gegevens omtrent de groei van de werkgelegenheid (in banen van werknemers, 1 uur per week of meer) over 2005 bekend gemaakt. Op het eerste oog lijkt de Leeuwarder banengroei (0,1%) minder hoog uit te pakken dan de Nederlandse (+0,4%) en de Friese (+0,5%). Omdat bij de berekening van de cijfers geen rekening is gehouden met de verplaatsing van een kantoor in de landbouwsector is het Leeuwarder groeicijfer (incidenteel) omlaag gedrukt. Bij herberekening is de gecorrigeerde werkgelegenheidsgroei in Leeuwarden 1,0%, een florissant cijfer in provinciaal en landelijk perspectief.

Door de verplaatsing van een administratief hoofdkantoor met agrarische uitzendkrachten verdwenen in 2005 (fictief) enkele honderden banen in de landbouwsector. Deze banen werden aan Leeuwarden toegerekend maar feitelijk betrof het arbeidskrachten die niet in Leeuwarden werkzaam waren of maar in zeer beperkte aantallen.

De gemeente Leeuwarden constateerde al eerder dat er zich sinds begin 2005 een aantal positieve ontwikkelingen met betrekking tot herstel van de economie heeft voorgedaan. Zo ontstonden er b.v. nieuwe banen bij de Belastingtelefoon en CendrisBSC. Ook steeg het aantal uitgegeven hectaren bedrijfsterrein in 2005, ten opzichte van de jaren 2003 en 2004.

Volgens de CBS-cijfers groeide in 2005 de zakelijke dienstverlening in Leeuwarden met 1070 banen (van 1 uur per week of meer). De omvang van de zorgsector nam met 380 banen toe. Ook vervoer en communicatie groeide, met 60 banen. Duidelijke krimp is er volgens de CBS-cijfers in de landbouw (-580 banen, administratieve oorzaak), industrie (-290 banen) en handel (-220). Hiermee zet de transformatie van industrie- en groothandelsstad naar dienstenstad verder door.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, 058-2334002.