Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk AM/AMI/06/78514 Datum 18 september 2006

Onderwerp Tewerkstellingsvergunningen in de fruitteelt

Een plotselinge snelle toename van het aantal tewerkstellingsvergunning (twv)-aanvragen in de land- en tuinbouw en het warme weer hebben gezorgd voor een acuut probleem bij de twv- verstrekking ten behoeve van de fruitteelt. In augustus hebben werkgevers 12.000 tewerkstellingvergunningen bij de Centrale Organisatie Werk en Inkomen (CWI) aangevraagd. Dit is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het betreft voornamelijk aanvragen in de land- en tuinbouw, waar de belangstelling van Nederlandse werkzoekenden door de aantrekkende economie versneld lijkt af te nemen. Verder geldt dat veel werkgevers zijn uitgegaan van een verkorte afhandelingsprocedure. Zoals door het kabinet is aangekondigd is het streven van CWI immers de aanvragen in sectoren die zijn vrijgesteld van de arbeidsmarkttoets binnen 2 weken af te handelen.

De onvoorziene piek heeft ertoe geleid dat CWI niet in staat is om de twv-aanvragen binnen de daartoe gestelde termijn af te doen. Dit probleem valt niet op korte termijn op te lossen. Veel van de fruittelers starten hun werkzaamheden maandag 18 september, maar zijn nog niet in het bezit van de benodigde twv's. Bij het volgen van de normale procedure zou hierdoor voor de werkgevers het probleem ontstaan dat de twv's pas worden verleend als (een deel van) de oogst reeds van het land moet zijn.

Om aan het probleem voor de fruittelers tegemoet te komen heb ik besloten tot een tijdelijke oplossing die geldt voor de controle van de naleving van de Wet arbeid vreemdelingen bij oogstwerkzaamheden in de fruitteelt. Deze oplossing houdt in dat er bij het ontbreken van een noodzakelijke twv geen boete zal worden opgelegd als ten tijde van de controle blijkt dat een aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning is gedaan en op die aanvraag door CWI nog niet een beslissing is genomen waarvan de werkgever heeft kunnen kennisnemen. De Arbeidsinspectie zal zo nodig tijdens de controle navraag doen bij CWI.

Ons kenmerk AM/AMI/06/78514

Deze situatie gaat in vanaf 18 september 2006 en duurt tot en met 16 oktober 2006 en geldt alleen voor oogstwerkzaamheden in de fruitteelt.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)


---