Ingezonden persbericht

Gemeente Heerde

ONDER EMBARGO TOT MOMENT VAN UITREIKING 18 SEPTEMBER

Onderwerp: Nestor Heerder raad wordt ereburger

Bij zijn afscheid van de Heerder gemeenteraad, op maandag 18 september, wordt Hendrik Jan van Duren benoemd tot ereburger van de gemeente Heerde. Bijna 43 jaar zat hij voor de Boeren Partij in de gemeenteraad. Een groot deel van zijn politieke loopbaan was hij fractievoorzitter en ook het oudste raadslid, dus nestor van de raad.

Als enige gemeente in Nederland heeft Heerde nog een vertegenwoordiging van de Boeren Partij in de gemeenteraad. Van Duren is in 1964 benoemd in de Heerder raad en zat ook jaren met 'Boer Koekoek' in de Provinciale Staten van Gelderland. Tijdens de vorige collegeperiode beleefde de Boeren Partij in Heerde een bloeiperiode met vier raadsleden en een wethouder. Inmiddels bestaat de fractie uit twee raadsleden. Na het vertrek van Van Duren wordt Gerda Smit-Rorije benoemd tot tweede raadslid van de Boeren Partij, Willem de Weerdt wordt fractievoorzitter.

Bij eerdere jubilea werd Van Duren al onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau en kreeg hij de erepenning van de gemeente Heerde. Vier jaar geleden werd olympisch schaatser Gerard van Velde benoemd tot eerste ereburger van de gemeente.

Van Duren krijgt deze bijzondere gemeentelijke onderscheiding maandagavond 18 september uitgereikt door burgemeester Willem Hoornstra, aan het begin van de gemeenteraadsvergadering. 's Middags is er voor de afscheid nemend politicus een afscheidsreceptie in 't Spyker Horeca in Wapenveld. Het echtpaar Van Duren maakt tussen 15.30 en16.00 uur met een koets een rondrit door Wapenveld die eindigt bij 't Spyker.