Nederlandse Vereniging van Journalisten

Toespraak Hans Verploeg bij Thoenes lezing
(18 september 2006)

Inderdaad, niet de eerste keer om u namens VN en de NVJ bij te praten over de voortgang van de vervolging en berechting van de voor ons bekende daders van de moord op Sander Thoenes: militairen van het 745e Indonesische bataljon en hun superieuren. Ik kan kort zijn: er is over het afgelopen jaar geen voortgang.

De direct betrokkenen, Sanders' familie hebben hun vertrouwen in de verdere rechtsgang tegen de daders de moord op hun zoon, broer, schoonbroer na 7 jaar min of meer verloren. Volkomen begrijpelijk na vele gesprekken met Buza-ministers, ambtenaren, NVJ bestuurders, met onze advocaat en niet te vergeten met het hoofd vanhet openbaar ministerie van Indonesië.
En toch, VN en de NVJ moeten - naar mijn bescheiden mening - doorgaan met hun pogingen de verantwoordelijke daders veroordeeld te krijgen in deze bijzonder goed gedocumenteerde moordzaak.

Journalisten worden steeds vaker vermoord. En niet alleen in brandhaarden als Irak of Colombia. In het jaar dat Sander op 21 september 1999 zonder pardon werd vermoord in Dili door de Indonesische militairen zijn er 39 andere collega's gedood. 2006 toont tot vanmiddag 13 uur, de lijst van het INSI in Brussel, 81 gedode journalisten, de laatste zaterdag in Bangladesh, doodgestoken, de voorlaatste afgelopen vrijdag werd een journalist in Pakistan doodgeschoten en vorige week donderdag een journalist in Kasjmir(India)en een in Turkmenistan. Zoals Sander Thoenes worden ook journalisten uit het Westen op de korrel genomen , deze zomer werd een ervaren Zweedse verslaggever vermoord in Somalië. Het getal 100 wordt dit jaar op de dodenlijst helaas vast bereikt. Als je stafpersoneel als tolken en chauffeurs meetelt is dat nu al bijna het geval.

De meest voorzichtige telling over de periode 1996 tm 2005 leert dat van de totaal in die tien jaar door geweld omgekomen journalisten 70.4% is vermoord vanwege de uitoefening van hun werk of in het geval van Danny Pearl in 2002 in Pakistan omdat hij Amerikaan, jood en journalist was.

Evenals het geval is met de uitgebleven veroordeling van de daders van de moord op Sander Thoenes, zijn van de 238 moorden op journalisten de afgelopen tien jaar in 202 zaken de daders niet daadwerkelijk vervolgd. Anders gezegd 85% van de moordenaars op een journalist blijft vrij rondlopen.

In aanwezigheid van journalistieke voormannen hier vanavond en aangestoken door de grootste opkomst ooit in de zevenjarige geschiedenis van de Sander Thoenes herdenking, lijkt me dat gezamenlijk met VN, de NVJ etc. opnieuw een poging moet worden gedaan om de machinerie van Buza aan te jagen. De eerste drie /vier jaar is men daar behulpzaam geweest om tot een veroordeling te komen van de Indonesische militairen. Daarna lijkt het stil geworden zij het dat de zaak Thoenes nog steeds een terugkerend gesprekspunt is in de diplomatieke contacten met Indonesië. Tot nu toe zonder resultaat. Er moet meer gebeuren. Een internationale rechtsgang, is als eerder gezegd, niet haalbaar. Indonesië heeft daarvoor essentiële internationale verdragen niet getekend.

Met vereende krachten moet het wel mogelijk zijn het dossier in Jakarta te heropenen op diplomatiek en publicitair niveau. Niet omdat de moord op Sander Thoenes een uitzondering vormt naast alle die andere vermoorde collega's (daargelaten de grote documentatie) maar juist om als voorbeeld te dienen bij andere vastgelopen opsporing en vervolging van daders. Enkele van hier aanwezigen hebben hun bijstand al toe gezegd. Sanders' familie mogen we eigenlijk niet eerder meer lastig vallen dan met het bericht dat de daders en hun bazen daadwerkelijk worden bestraft. Ik dank u voor uw aandacht bij dit sombere maar onverbiddelijke relaas.