Vereniging van Effectenbezitters


VEB verwachting indexwijziging maart 2007

Arcelor Mittal en Randstad naar AEX

De samenstelling van de indices van Euronext Amsterdam wordt elk jaar in maart aangepast. Daarbij is het leidende uitgangspunt de effectieve omzet (in euro) in het voorafgaande kalenderjaar. De VEB deed onderzoek naar de verwachte wijzigingen. Daarbij is voor de resterende vier maanden van 2006 uitgegaan van het aantal gemiddeld verhandelde aandelen en de huidige beurskoers.

De VEB komt tot de volgende conclusies:


1) Entree van Arcelor Mittal.

Het staalconcern Mittal Steel Group, in 2005 wereldmarktleider!, moet thans nog genoegen nemen met een positie als Nederlands lokaal fonds. De winst van Mittal in 2005 was overigens wel groter dan de omzet van AEX bedrijven als Numico, Getronics of ASML. De reden van uitsluiting voor de indices was de te kleine free float. Van de aandelen A was 65 procent in handen van de familie Mittal en van de aandelen B zelfs 100 procent. Effectief had de familie 88 procent van het stemrecht. Met de fusie tussen Arcelor en Mittal van eind juli komt de free float uit op 55 procent, ruim boven de door Euronext vereiste 25 procent. Dat betekent dat Arcelor Mittal per maart 2007 waarschijnlijk direct tot het hoogste niveau - de AEX-index - zal toetreden. Binnen die index zal de staalgigant met 57,7 miljard euro omzet, 7,4 miljard euro winst en 320.000 medewerkers niet misstaan. Gemeten naar beurswaarde (37,7 miljard) zal Arcelor Mittal binnen de AEX een zesde plaats innemen voor Philips en Aegon.

In Frankrijk volgt die promotie al vandaag (18 september) als Arcelor Mittal tot de CAC-40 zal worden toegelaten.


2) Randstad in AEX ten koste van Getronics

Ook Randstad, dat vorig jaar net geen plekje kon veroveren, heeft dit jaar goede kansen om voor het eerst sinds de beursgang in 1990 opgenomen te worden in de AEX. Daarvoor is het wel deels afhankelijk van de beursomzet van Getronics. Door de slechte prestaties van het Getronics-aandeel is de effectieve omzet in het fonds een stuk lager dan Randstad. Uitgaand van de gemiddelde dagomzet in aandelen Getronics (1,9 miljoen stuks) en Randstad (499.000 stuks) zal Getronics bij het huidige koersniveau een 29ste plaats behalen en daarmee uit de AEX-index vallen. Met de eventuele toetreding van Randstad zou een eind komen aan de bijzondere situatie dat het - naar omzet, winst en beurswaarde gemeten - kleinere Vedior wel en Randstad niet in Amsterdam´s belangrijkste index is opgenomen.


3) SNS, TeleAtlas en Binck in de AMX

Ook in de Midkap-index zijn vanaf maart volgend jaar de nodige veranderingen te verwachten. Allereerst staat al bijna vast dat de twee beursgangers SNS Reaal en TeleAtlas hun opwachting gaan maken in de Midkap index. Ook internetbroker Binck is vrijwel zeker van de Midkap. Het is nog onzeker of Eurocastle en KKR voor de AMX index kwalificeren. Hunter Douglas, Heijmans en Vastnet Retail staan op de nominatie om te degraderen naar de nieuwe Small Cap index.

Vereniging van Effectenbezitters

De VEB benadrukt dat deze analyse is gebaseerd op de omzetgegevens van Euronext over de eerste acht maanden van 2006, dat de verwachte wijzigingen op bepaalde aannames zijn gebaseerd en dat beursontwikkelingen tot eind 2006 alsmede eventuele wijzigingen van het index-beleid door Euronext nog tot een wezenlijk ander beeld kunnen leiden.

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters