Sollicitanten ontevreden over werkgevers

Cobben en van tulder

Sollicitanten ontevreden over werkgevers

Ondanks de gunstige conjunctuur en de krapte op de arbeidsmarkt voor hoogopgeleiden zijn sollicitanten ontevreden over de risicobereidheid van werkgevers. Op de website van Cobben en Van Tulder, Marketing & Sales Recruitment is in de maand augustus de volgende poll gehouden:

Werkgevers letten bij sollicitanten te veel op kennis en ervaring en te weinig op competenties en persoonlijkheid.

Eens: 78 procent
Oneens: 22 procent
Aantal respondenten: 810

De bezoekers van onze website zijn mensen werkzaam in een marketing en sales baan, op HBO of Academisch niveau en met minimaal enkele jaren werkervaring.

Er is altijd een natuurlijke tegenstelling tussen de wensen van een sollicitant en die van een werkgever. De sollicitant zoekt een job waarin hij kan leren en waar hij zich kan ontwikkelen. Uitdaging heet dat met een versleten woord. Veel werkgevers willen zo veel mogelijk risico.s uitsluiten en degene aannemen waarvan ze vermoeden dat die de job het beste gaat doen. Daarom letten ze op kennis en ervaring omdat dat onweerlegbaar bewijst wat iemand kan en weet.

Opmerkelijk is dat je verwacht dat in een aantrekkende economie en bijbehorende krapte op de markt van hoger opgeleiden werkgevers de onderliggende partij zijn en daarom bereid zijn om meer risico.s te nemen. Dit blijkt echter niet uit de poll. Een verklaring kan zijn dat de krapte op de markt nog niet zo groot is als algemeen wordt aangenomen en dat werkgevers nog steeds voorzichtig werven.

Opmerkelijk is bovendien dat tweemaal zoveel bezoekers van de site de poll hebben ingevuld in vergelijking met andere maanden. Blijkbaar leeft het nogal in de doelgroep.

In de huidige krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers hieruit leren meer waarde te hechten aan persoonlijkheid terwijl sollicitanten zich kunnen realiseren dat een CV harde, feitelijke bewijzen van competenties moet bevatten.