Socialistische Partij

Problemen thuiszorg houden aan - ondanks belofte kabinet

18-09-2006 * SP-Kamerlid Agnes Kant eist deze week in een debat oplossingen van staatssecretaris Ross (CDA, Volksgezondheid) nu blijkt dat nog steeds veel mensen zonder noodzakelijke thuiszorg te zitten, ondanks het extra geld en de belofte dat de problemen zouden worden opgelost. Bij de meldpunten thuiszorg van de Consumentenbond en de SP zijn de afgelopen tijd schrijnende verhalen binnen gekomen.

Kant De meldingen bij de Consumentenbond bevestigen wat de SP al concludeerde na openstelling van via haar eigen meldpunt thuiszorg: indicatie dat hulp nodig is, biedt nog geen enkele garantie dat die hulp ook geboden wordt. Na vele vragen en een debat stelde staatssecretaris Ross namens het kabinet 95 miljoen euro extra beschikbaar om de problemen aan te pakken. Agnes Kant: "Na maanden gekrakeel over centen zitten mensen in de praktijk echter nog steeds zonder zorg. Dit kan echt niet."

Het gaat vaak om ronduit schrijnende situaties. Zo kwam bij het SP-meldpunt het relaas binnen over een vrouw terminaal is en in het ziekenhuis ligt. Ze wil graag thuis sterven, maar omdat er geen thuiszorg beschikbaar is, moet ze in het ziekenhuis blijven. In een verzorgingstehuis liggen 6 mensen die naar huis zouden kunnen als er thuiszorg zou zijn. Een vrouw van 90 heeft thuiszorg - maar niet als haar verzorger met vakantie is. De thuiszorginstelling heeft namelijk besloten de kosten in bedwang te houden en geen vakantiekrachten ingehuurd. Mevrouw moet het nu vier weken zonder verzorging doen. Zie ook:
* Meldpunt Thuiszorg