Ingezonden persbericht


September 2006


---

Aanpak zwerfdieren probleem werpt zijn vruchten af

Ruim tienduizend dieren gered door Stichting Dierenhulp Venezuela

De officieuze cijfers in 1996 leerden dat de populatie zwerfdieren alleen al op het eiland Isla Margarita, behorend bij Venezuela, ruim 60.000 dieren betrof. Deze dieren bevolkten stranden, dorpen, weilanden en de straten. Nu tien jaar later is dat aantal, volgens de cijfers van de lokale overheid, teruggedrongen tot 45.000 dieren. Een keihard bewijs dat de diervriendelijke aanpak van de vrijwilligers van Stichting Dierenhulp Venezuela zijn effect niet mist.

"We ontvangen nu ook berichten vanuit diverse dorpen dat men ziet en merkt dat er veel minder zwerfdieren zijn dan jaren terug. Op sommige plekken is alles geheel onder controle en weten we dat de aanwezige dieren gesteriliseerd of gecastreerd zijn", aldus Mark Vos, voorzitter van Stichting Dierenhulp Venezuela

Luchtbrug

De stichting werd in 1996 opgericht nadat initiatiefnemer Mark Vos terugkeerde vanuit Venezuela. Hij trof daar zo ontzettend veel dierenleed aan dat hij besloot 'iets' te ondernemen. Samen met een grote luchtvaartmaatschappij werd een unieke luchtbrug ten behoeve van deze dieren opgezet. Later volgden regelmatig meer hulptransporten met een record jaar 1999, waarin maar liefst 12.700 kg. vracht vanuit Nederland werd overgevlogen naar Zuid Amerika.

Met de ingezamelde goederen zette de stichting een kleine dierenkliniek op en startte daarna met het gratis steriliseren van dieren ter voorkoming van nog meer toekomstig dierenleed. Mark Vos:"We werkten vanuit een oud pand, met bladerdak, een ijzeren tafeltje dat dienst deed als operatie tafel, geen airco of verlichting, kortom erbarmelijke omstandigheden. Dierenleed was op elke hoek van de straat. Dieren die opzettelijk dood werden gereden door voorbijrazend verkeer. Of een aantal knapen die met een kettingzaag een paard een been hadden afgezaagd. Dieren met zeer ernstig huidletsel veroorzaakt door accuzuur of koken water. Kortom er was een gigantische klus te doen en die hebben we gezamenlijk aangepakt."

Nieuwe kliniek
Nu tien jaar later werken de artsen van de stichting vanuit een geheel nieuwe dierenkliniek in de stad Porlamar. Dit nieuwe onderkomen biedt ruimte aan dieren die veterinaire hulp nodig hebben. Er is een speciale quarantaine ruimte, er zijn kennels, een onderzoekskamer en een goed uitgeruste operatiekamer. Er werken permanent twee dierenartsen maar ook zijn er jaarlijks dierenartsen aanwezig uit Nederland, Engeland of België. Via de diergeneeskundige faculteiten in Nederland en België komen elk jaar tal van aanvragen binnen voor stageplaatsen. Ondanks de soms politiek moeilijke situatie in Venezuela lukt het meestal een aantal verzoeken te honoreren.

Records

Dierenhulp Venezuela heeft in de afgelopen tien jaar het nodige weten te bereiken. Zo realiseerde men het eerste dierenasiel in het land, kwam er wetgeving die dierenmishandeling strafbaar stelde en kwam er een eerste dierenambulance die zieke, gewonde en anderszins behoeftige dieren vervoerde. "Het grootse succes was de kliniek en het feit dat onze grootschalige sterilisatieacties op diervriendelijke wijze hebben bijgedragen aan het terugdringen van de zwerfdieren populatie. En daarmee is voorkomen dat veel dieren mishandeld zijn", aldus Vos.

Venezuela is nog altijd een land dat gigantische armoede kent. Een land dat veel problemen kent en waar regels niet altijd nageleefd worden, zo ook wetgeving. Geen eenvoudig werkgebied en al helemaal niet voor liefdadigheid. De populistische president Hugo Chaves maakt wereldwijd niet overal vrienden en zijn uitgesproken politieke standpunten zorgen ook in Venezuela soms voor problemen. Invoerbeperkingen van goederen en strenge regels voor buitenlandse bedrijven en instanties zijn slechts enkele voorbeelden.

Ook de vrijwilligers van Dierenhulp Venezuela kennen deze problemen en binnen de wetgeving probeert men het werk zo goed als mogelijk uit te voeren. 'We werken al tien jaar op deze wijze en het belangrijkste is dat we de doelstellingen voor ogen houden", vervolgt Vos. "Ook het contact met talloze lokale arbeiders en bedrijven is van belang. Immers we laten hen de verbouwingen uitvoeren en zo dragen ook wij bij aan de economie en kweken we begrip voor het werk dat we doen. Want we doen het samen met de Venezolanen. Samen met hen proberen we via artikelen in kranten, voorlichting op scholen, gratis veterinaire hulp meer begrip te kweken voor het feit dat dieren levende wezens zijn."

Wens

Voor dit jaar heeft de stichting één speciale wens. Er is de mogelijkheid om een tweede dierenkliniek aan te kopen, inclusief alle grond en ruimtes; een unieke mogelijkheid. Een tweede plek waar gewerkt kan worden aan het welzijn van dieren. Een veilige haven voor velen. Vanuit die locatie kan de populatie zwerfdieren nog verder worden teruggedrongen.

Die wens wil de stichting dit jubileumjaar in vervulling laten gaan. Het benodigde bedrag van 75.000 euro hoopt men dit jaar bijeen te brengen. "Het zou een geweldig cadeau zijn dit jubileumjaar en we gaan ervoor. Ooit zag ik in de VS een keer een bord met de tekst : If we can dream it we can do it. En zo is het maar net", besluit Mark Vos.

Uitgebreide informatie over het vrijwilligerswerk van deze dierenhulp organisatie is te vinden op de website www.dierenhulp.nl Tv presentator Carlo Boszhard is de ambassadeur en ook Patty Harpenau en Ine Veen hebben zitting in het comité van aanbeveling.

___________________________________________________________________________Noot voor de redactie

Ingezonden persbericht