UPO-Box-concept van Codast helpt pensioenverzekeraars te voldoen aan nieuwe pensioenwet

Amersfoort/Barneveld, 18 september 2006 - Codast, specialist op het gebied van document output management introduceert het UPO-Box-concept. Pensioenverzekeraars kunnen hiermee eenvoudig voldoen aan de gestelde eisen voor het Uniform Pensioenoverzicht, onderdeel van de nieuwe Pensioenwet. Naar verwachting wordt deze wet op 1 januari 2007 van kracht.

Vanaf januari 2007 zijn werkgevers verplicht werknemers die via hen pensioensparen te voorzien van een leesbaar en overzichtelijk pensioenoverzicht. In dit overzicht staat onder andere het bruto pensioenbedrag, de financiële situatie bij arbeidsongeschiktheid of overlijden en het overzicht bevat tevens een uitleg van begrippen uit het pensioenjargon. Doel van de wet is werknemers snel en helder inzicht verschaffen in wat te verwachten is van hun pensioenuitkering. Op basis daarvan kunnen ze dan beslissen of ze wat aan hun pensioen moeten doen. Voor pensioenverzekeraars betekent het echter een enorme administratieve operatie om al deze gegevens overzichtelijk te kunnen presenteren. Codast biedt pensioenverzekeraars met het UPO-Box-concept een instrument om de benodigde output voor dat overzicht eenvoudig te genereren.

Hoe werkt het UPO-Box-concept?
Vanuit het centrale administratiesysteem wordt een inputbestand samengesteld. Dit kan in diverse formaten, waaronder XML worden aangeboden. De gegevens uit het inputbestand worden vervolgens verwerkt in de UPO-Box. Vooraf is te definiëren in welke vorm de gegevens moeten worden samengesteld. Hierbij valt te denken aan een begeleidende brief, het Uniform Pensioenoverzicht zelf en eventueel verklarende bijlagen. Ook kunnen deze worden gecombineerd in één full-color overzicht.

De UPO-Box zet de aangeleverde gegevens vervolgens om naar de gewenste opmaak en huisstijl, waarna een output-bestand wordt gegenereerd. Deze output is in ieder gewenst formaat te genereren, wat veel voordelen biedt. Naast de mogelijkheid om alle gegevens direct zelf te printen en te verwerken, is de output print-ready aan te leveren aan een externe print- en fulfillment leverancier. Ook kan de UPO-Box automatisch een e-mail genereren, wanneer verzekerden de voorkeur aangeven het Pensioenoverzicht digitaal te ontvangen. Vervolgens zijn alle verzonden documenten direct elektronisch te archiveren in het dossier van de klant, een belangrijk voordeel van het UPO-Box-concept.

Johan van Tongeren, Managing Consultant van Codast: 'Het door ons ontwikkelde UPO-Box-concept stelt pensioenverzekeraars in staat in relatief korte tijd het gewenste Uniform Pensioen Overzicht aan te leveren. Daarbij komt dat de meeste benodigde aanpassingen binnen UPO-Box geregeld worden, waardoor complexe en dure aanpassingen binnen centrale systemen niet nodig zijn. Ook kunnen pensioenverzekeraars tot op het laatste moment voor verwerking - als de specificaties definitief zijn- eenvoudig mutaties en aanvullingen doorvoeren. We zijn er dan ook van overtuigd dat we een handig instrument voor pensioenverzekeraars hebben ontwikkeld waarmee ze niet hoeven te vrezen voor de administratieve rompslomp rondom de invoering van de nieuwe wet begin volgend jaar.'

Over Codast
Codast, specialist op het gebied van document output management, levert oplossingen voor Intelligent Business Communication en E-Business om organisaties te helpen efficiënt en kwalitatief hoogwaardig te communiceren met in* en externe doelgroepen. Codast is gespecialiseerd in hoge volumes multi-channeling output, dus output via meerdere kanalen zoals print, fax en e-mail. Het bedrijf implementeert oplossingen van StreamServe, Macro4 en Nuntia. Klanten zijn onder meer Agis Zorgverzekeringen, Unigarant Verzekeringen, SOS International en Cendris.