Socialistische Partij

Dekker vliegt uit de bocht met haastwerk rond huurliberalisatie

18-09-2006 * Minister Dekker (VROM) zorgt in haar nadagen voor een parlementair unicum door binnen vijf dagen honderden nieuwe Kamervragen over de huurliberalisatie te beantwoorden. "Dat klinkt ideaal, maar het is een onverantwoorde manier van werken," zegt SP-Kamerlid Arda Gerkens. "Dekker wil de liberalisatie hoe dan ook vóór de verkiezingen door het parlement jagen en dat gaat zwaar ten koste van de zorgvuldigheid."

Gerkens Normaal gaan er bij complexe wetsvoorstellen als de huurliberalisatiewet twee tot zes maanden voorbij eer het kabinet antwoorden geformuleerd heeft op de vragen van de Tweede Kamer. Gerkens: "Het is duidelijk dat deze supersnelle beantwoording uitsluitend is ingegeven door de angst dat ná de verkiezingen de parlementaire steun voor het wetsvoorstel wegvalt. Het schijnt dat afgelopen weekend een hele ploeg ambtenaren op het ministerie heeft overgewerkt om deze haastklus te klaren. Het resultaat is grotendeels broddelwerk, nu al is duidelijk dat veel serieuze vragen niet zorgvuldig beantwoord zijn." Zo had de SP gevraagd om een reactie op te nemen op kritiekpunten en suggesties naar aanleiding van het wetsvoorstel die zijn aangeleverd door lagere overheden, corporaties en huurdersorganisaties. De minister volstaat met het verwijzen naar haar antwoorden bij eerdere debatten over de huurliberalisatie. Ook weigert Dekker om een nadere onderbouwing te geven voor haar stelling dat in de huidige woningvoorraad op grote schaal huishoudens met hoge inkomens goedkope huurwoningen bezetten.

Gerkens zal voorstellen het Kamerdebat over het wetsvoorstel uit te stellen tot de minister haar huiswerk op orde heeft. Anders dreigen zo'n 500.000 huurders de dupe te worden van de zwanenzang van Dekker.