Gemeente Zwolle

Zwolle een van de groenste steden van Europa


Datum uitgave: 18-09-2006
Zwolle heeft met een aantal andere Europese steden goud behaald in de Europese groencompetitie Entente Florale voor de groenste stad van Europa. Wijhe heeft zilver behaald als groenste dorp van Europa. Vrijdag 15 september 2006 zijn in het Duitse Bad Säckingen de prijzen uitgereikt. Burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder groen Peter Pot waren aanwezig bij de uitreiking en zijn erg blij met de prijs. Henk Jan Meijer: 'Ik ben ongelooflijk trots! Maar eigenlijk is het een bevestiging van wat de Zwollenaren en ik al jaren weten: het is prachtig om in Zwolle te wonen!' De prijzen zijn verdeeld op basis van een aantal punten die een stad kon scoren. Zwolle heeft goud samen met Beaune, Kiel, Cardiff, Kortrijk, Lienz en Nagyatad, waarvan volgens de jury Zwolle, Kiel en Cardiff er met kop en schouders boven uit staken.

De jury was zeer te spreken over het Zwolse groenbeleid. Om wat voorbeelden te noemen: Zwolle gebruikt al sinds de jaren zeventig Zwolle geen chemische bestrijdingsmiddelen. Ook heeft Zwolle een speciaal maaischema ter bescherming van de flora en fauna. Zo worden bijvoorbeeld het ene jaar de oeverranden aan de ene kant gemaaid, het andere jaar die aan de andere kant. Daarnaast kweekt de gemeente haar eigen EKO-bomen. Ook wordt er in Zwolle veel gedaan om de Zwolse jeugd bij het groen te betrekken door middel van jeugdtuinen en wijkboerderijen. Tenslotte staat het Zwolse groen in meer of mindere mate met elkaar in verbinding, zodat soorten van het ene gebied naar het andere kunnen.

Sinds oktober 2005 zijn Wijhe en Zwolle het groenste dorp en de groenste stad van Nederland. In juli is de jury van de Europese Entente Florale op bezoek in Zwolle geweest. Tijdens hun ronde hebben ze gewandeld in de binnenstad en is er een rondrit langs de stadsranden gemaakt, naar onder meer begraafplaats Kranenburg, de Agnietenberg en de Hasselterdijk. De route van de jury is te zien op www.groenzwolle.nl, klikken op entente florale. De fietsroute van de jury die Zwolle beoordeelde in het kader van groenste stad van Nederland ligt bij de VVV en het gemeentelijk informatiecentrum. En sinds kort kan de groene slingerroute - of delen ervan - gefietst worden: een 100 km lange route die Zwolle met Wijhe verbindt. De route ligt officieel pas vanaf 11 oktober bij de VVV, maar is nu al te downloaden via www.groeneslingerroute.nl (zie link onderaan deze pagina).