Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT

LSVb: "Plannen CDA desastreus voor kenniseconomie"

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft geschokt gereageerd op de plannen van het CDA om universitaire masters niet langer te bekostigen. De LSVb vindt het onacceptabel dat het CDA de student voortaan volledig laat opdraaien voor de financiering van de master. Volgens de LSVb zal deze voorgenomen maatregel een hoogwaardige kenniseconomie onmogelijk maken en veel talent onbenut laten.

Waar studenten nu nog tegen normaal collegegeld een master kunnen volgen, wil het CDA fors bezuinigen en de kosten van de master voor de rekening van de student laten komen, zo meldt de website ScienceGuide. De LSVb is bang dat studenten niet meer aan een master zullen beginnen wanneer daar enorme bedragen voor worden gevraagd. LSVb-voorzitter Irene van den Broek: "De master is bedoeld om je te verdiepen in een vakgebied. In het CDA-model zullen echter niet de slimste, maar de rijkste studenten een master kunnen volgen."

De LSVb is bang dat wanneer de CDA-plannen doorgang vinden, een groot tekort aan gespecialiseerde hoger opgeleiden zal ontstaan. Daarnaast zal de aansluiting met de internationale top definitief verloren gaan wanneer Nederland bezuinigt op de masterfinanciering. "Het CDA propageert al tijden dat ze een hoogwaardige kenniseconomie wil, maar voelt zich hiervoor blijkbaar niet financieel verantwoordelijk" aldus Van den Broek. "Met deze maatregel staan zowel de kenniseconomie als de toegankelijkheid van het onderwijs op de tocht." De LSVb doet een appel op de leden van het CDA om te ageren tegen de voorgenomen plannen om de partijtop tot inkeer te brengen.


---