Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Lekker Fit voor kinderen van De Dukdalf (wijk Feijenoord)

Elke dag ontbijten, minder zoethoudende dranken (cola, sinas, en dergelijke) drinken, minder televisie kijken en computeren en meer buiten spelen.

Kick-off op schoolplein
Met deze kernboodschap startte de openbare basisschool De Dukdalf (Persoonsstraat, wijk Feijenoord) maandag 18 september met het project Lekker Fit. Alle kinderen, meesters en juffen deden op het schoolplein mee met de kick-off.

Gezonde start
Lekker Fit is een initiatief van de Gemeente Rotterdam, dat schoolgaande kinderen de kans geeft een nieuwe, gezonde start te maken. Aan Sport en Recreatie is de opdracht gegeven zoveel sportleraren als nodig in dienst te nemen en te detacheren naar de deelnemende scholen.

Waarom dit project?
Buiten spelen, bewegen en gezond eten is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door allerlei moderne verleidingen (tv, computer) spelen kinderen steeds minder actief en bewegen ze te weinig. Dit heeft ook tot gevolg dat kinderen dikker worden, in een aantal gevallen leidt dat tot gezondheidsklachten. De Dukdalf wil met Lekker Fit, het belang van een gezonde leefstijl nog eens extra onder de aandacht brengen bij kinderen en hun ouders.

Meer bewegen
Op de school werkt Niels Bontenbal als gymleraar. Vanaf groep 3 heeft nu iedere groep minimaal drie keer per week gym. De kinderen gaan dus meer bewegen onder schooltijd. Maar ook na schooltijd zijn er op vier middagen in de week sport- en spelactiviteiten. Het is te hopen dat veel kinderen ook met dit programma meedoen.

Lespakket
In iedere groep geeft De Dukdalf drie lessen uit het lespakket Lekker Fit. De drie themas zijn: bewegen, voeding en gezonde keuzes. Ieder thema bestaat uit een thuiswerkopdracht, een theorieles en een praktijkles. De schoolleiding hoopt dat ouders hun kinderen helpen bij de thuiswerkopdracht.

Euro-fittest
Ieder schooljaar doen groep 3 tot en met 8 twee keer de Euro-fittest. Dit gebeurt één keer in de eerste helft van het schooljaar en één keer in de tweede helft van het schooljaar. De kinderen worden getest op kracht, snelheid, uithouding en coördinatie en gemeten op lengte en gewicht. Met deze gegevens is te zien hoe het met de fitheid van de leerlingen staat en of kinderen fitter worden door extra te bewegen.

Oudervoorlichting
Bij het project Lekker Fit hoort een oudervoorlichting. Een diëtist en/of verpleegkundige geeft ouders informatie over voeding en beweging.

Gezonde start
Na dit project zou buiten spelen en sporten, voor ieder kind weer vanzelfsprekend moeten zijn. Ook wil de schoolleiding kinderen en ouders steunen bij het maken van gezonde keuzes.

Informatie
Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website www.rotterdamlekkerfit.nl/kids. U kunt ook bellen met mevrouw K. Nolet, brede schoolcoördinator van De Dukdalf, via telefoonnummer (010) 485 52 50.

In de sporthal werd de Euro-fittest afgenomen. (foto: De aftrap van Lekker Fit op het schoolplein
In de sporthal werd de Euro-fittest afgenomen.)