Gemeente Gouda


persbericht: selectie huis van de stad naar laatste ronde (07/09/2006)

Gisteravond heeft de selectiecommissie voor het nieuwe Goudse Huis van de Stad unaniem twee ontwerpen geselecteerd voor de volgende ronde. Vanaf 18 september kunnen Gouwenaars kiezen uit de ontwerpen van Claus en Kaan Architecten en Soeters Van Eldonk Ponec architecten. architecten

meer informatie >>

In april hebben vijf architecten opdracht gekregen om hun visie op de nieuwe huisvesting van de gemeente Gouda te ontwikkelen. De gekozen architecten waren in alfabetische volgorde: Claus en Kaan Architecten uit Rotterdam, de Jong Gortemaker Algra architecten uit Gouda, Rudy Uytenhaak Architectenbureau uit Amsterdam, Soeters van Eldonk Ponec architecten uit Amsterdam en Van den Oever, Zaaijer en partners architecten ook uit Amsterdam. Deze vijf architecten zijn gevraagd een schetsontwerp te maken. De selectiecommissie heeft uiteindelijk unaniem de keuze gemaakt voor de ontwerpen van Kees Kaan en Jos van Eldonk.

De selectiecommissie was onder de indruk van het niveau en de kwaliteit van alle ontwerpen. De twee geselecteerde architecten voldoen echter het beste aan de criteria van financiën en de functionele (programma van eisen), stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit. Alle architecten zijn geïnformeerd en krijgen binnen een paar dagen de beoordelingsrapportage toegestuurd.

Beide geselecteerde architecten hebben veel ervaring met soortgelijke gebouwen.
Claus en Kaan Architecten zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de stadskantoren in Breda en Tynaarlo en het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Soeters Van Eldonk Ponec architecten hebben onder andere het gemeentekantoor in Nijmegen (Mariënburg) en het Helicon-gebouw in Den Haag ontworpen.

bekijken ontwerpen
De twee ontwerpen zijn vanaf 18 september te bekijken in Stadswinkel Buytenerf. Verschillende tekeningen, plattegronden en een overzichtelijke maquette kunnen helpen bij het maken van de keuze. In de drie Goudse bibliotheken zijn ook presentaties van de twee ontwerpen te zien. Vanaf 7 september kunnen de ontwerpvoorstellen bekeken worden op de website van de gemeente Gouda, www.gouda.nl.

verkiezing van 18 tot en met 28 september
Van maandag 18 september tot donderdag 28 september 13.00 uur kunnen Gouwenaars, vanaf 14 jaar hun stem uitbrengen. De Gouwenaars bepalen welke van de twee ontwerpen gaat winnen. Half september wordt een stemkaart huis-aan-huis verspreid. Stemmen is alleen mogelijk door deze kaart in te vullen. Een onafhankelijke notaris zal de stemmen tellen. Met abri-posters, advertenties in de Goudse Post, posters op middelbare scholen, een kleurplatenactie op basisscholen, tentoonstellingen en een promotieteam op twee marktdagen worden Gouwenaars breed opgeroepen te gaan stemmen.
De burgemeester maakt direct al op donderdagavond 28 september de winnende architect bekend.

leuke prijzen
Door te stemmen is er een kans op leuke prijzen. Uit alle geldige stemkaarten trekt de notaris drie kaarten. Op basisscholen en via de Stadswinkel Buytenerf worden kleurplaten verspreid voor kinderen tot 8 jaar. Ook met een mooi ingekleurde kleurplaat zijn prijsjes te winnen voor de allerkleinsten.

selectiecommissie
De selectiecommissie die de vijf ontwerpen beoordeeld hebben bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Gouda en de ontwikkelaar, NS Vastgoed. In de selectiecommissie zaten namens de gemeente: de gemeentesecretaris, Ad de Bever en Rein van Wylick (adviseur/architect, voorheen lid ARK Gouda) en namens NS Vastgoed Ingeborg de Jong (projectmanager Ontwikkeling) en Kees Rijnboutt (adviseur/ voormalig Rijksbouwmeester). Als onafhankelijk voorzitter is mevr. Jomien Buitenhuis opgetreden.