Ingezonden persbericht


Debatcentrum TUMULT organiseert dinsdag 19 september:

De ander, dat ben jíj
Een onderzoek naar onszelf

In de jaarlijkse Vredesweek wordt dit jaar aandacht besteed aan de ander, die we tegelijkertijd zelf zijn. Wat de ander in jouw ogen is, ben jij tenslotte in de zijne. In het Nederland van nu, waar groepen elkaar niet eens meer willen kennen, is een onderzoek naar 'de Ander' eigenlijk een ontdekkingstocht naar jezelf. Wie zijn wij? Wie zijn zij? Wie hebben er baat bij de scheiding?

Inleiding over de geschiedenis van het denken over 'de ander' door Josine Blok, professor Oude Geschiedenis Universiteit Utrecht. Sjoerd Pennekamp, sociaal psycholoog, neemt de zaal een test af. In het forum o.a. Umar Mirza, ( www.wijblijvenhier.nl) en Krista Schram, afdeling Jeugd en Veiligheid, FORUM Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling. Voorzitter is journaliste Sarah Meuleman.

De afgelopen maanden hebben we in Nederland incidenten gekend die negatieve vooroordelen opriepen en groepen tegen elkaar opzetten. Het lijkt wel of we er met zijn allen behoefte aan hebben om de ander zwart te maken. Zie bijvoorbeeld de ophef rond de Deense cartoons en de aanhoudende berichtgeving over radicale islamitische jongeren. Winnen bepaalde groepen hier nu bij, of zijn we allemaal verliezers? Ons korte lontje zorgt ervoor dat we geen tijd meer hebben om 'de ander' eens te leren kennen. Of is dat een slecht voorbeeld en was dat vroeger ook al zo? Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, een ander tot de ander bestempelen? Welke mechanismen spelen een rol in dat proces? En valt er iets tegen die uitsluiting te doen? Door de geschiedenis heen hebben we altijd een ander gezien, maar wanneer werd die tot 'de Ander'? Zijn er dan ook methoden om dat moment voor te blijven? Om ons in de ander te herkennen? Om de ander te zijn? En wie moet die methode uitdragen; politici, andere beleidsmakers, civil society, wij allemaal? Wie durft de spiegel te zijn?

TUMULT & Pax Christi & IKV

Debatcentrum TUMULT organiseert dinsdag 19 september in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Tijd: 20.00-22.00 uur. Entree vrij.(Info/reserveren: 030- 2332430/ www.tumultdebat.nl)

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief op www.tumultdebat.nl.

St. Utrechts Debatcentrum TUMULT
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
Kantoor: Wijde Doelen 11, Utrecht. Post: Postbus 411, 3500 AK Utrecht T. 030 2332430 F. 030 2232581 website: http//www.TUMULTdebat.nl