TROS


BENDE VALSEMUNTERS DUPEERT SLACHTOFFERS
VOOR TIENDUIZENDEN EURO'S

Door middel van een wisseltruc licht een bende valsemunters zijn slachtoffers voor tienduizenden euro's op. De mannen doen zich voor als rijke investeerders die bijvoorbeeld een pand in het buitenland willen kopen. Ze vragen het slachtoffer een aantal grote coupures contant met hen om te wisselen voor kleine biljetten.

Jaap heeft op Marktplaats een villa te koop staan in Portugal. Hij wordt gebeld door iemand die zich voordoet als Stefan Silberstein. De man wil het huis graag kopen omdat hij het ziet als een uitstekende investering.

Tijdens de eerste ontmoeting komen ze tot een afspraak. Stefan betaalt de volledige vraagprijs, maar wil graag 30.000 euro contant betalen. Hiervoor zal een rekening worden geopend bij de notaris. Er is echter één probleem: de notaris accepteert de 500 eurobiljetten van Stefan niet en kan Jaap de grote coupures misschien wisselen voor kleinere? Natuurlijk hoeft hij dat niet voor niets te doen: hij krijgt 10% van het te wisselen bedrag. Jaap gaat akkoord, want als hij het geld op echtheid laat controleren kan hem niets overkomen.

De mannen ontmoeten elkaar om het geld te wisselen. Jaap gaat met een aantal van de om te wisselen biljetten naar het postkantoor, waar ze op echtheid worden gecontroleerd. De biljetten zijn echt en Jaap wisselt vervolgens zijn kleine biljetten om voor de grote coupures van Stefan. Maar als hij later het pakje biljetten in handen heeft blijkt dat, op een paar biljetten na, al het geld vals is. Jaap gaat voor 22.500 Euro het schip in en Stefan lijkt van de aardbodem verdwenen.

Maar dan maakt de bende een fout. Jaap wordt voor de tweede keer gebeld om zijn huis te verkopen. Er wordt een nieuwe afspraak gemaakt en opnieuw moet er geld worden gewisseld, maar nu is OPGELICHT erbij, met de verborgen camera, in hartje Amsterdam.

OPGELICHT wordt gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg

OPGELICHT
Uitzending dinsdag 19 september
Nederland 1- 21.07 uur




TROS