Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht

|14 september 2006                 |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
Ontmoet elkaar: officiële start Dialoogproject

Utrecht kent een rijke mix aan culturen, leefstijlen en religies. Veel Utrechters organiseren activiteiten om elkaar beter te leren kennen, bijvoorbeeld een debat met jongeren over religies, sportdagen voor vrouwen van verschillende culturele achtergronden of een maaltijd met buurtbewoners. Maar Utrecht wil nóg meer! Daarom start de gemeente Utrecht (ondersteund door de Provincie) het project: Dialoog - Verdieping in Ontmoeting. Dinsdagavond 19 september geven burgemeester Brouwer-Korf en wethouder Van Eijk (integratie) het officiële startschot voor Dialoog - Verdieping in Ontmoeting.

Bijna eenderde van de Utrechters is niet in Nederland geboren of heeft ouders die opgroeiden in een ander land. Meestal leven al deze Utrechters prettig samen, maar soms ontstaan er ook spanningen. Vaak doordat we elkaar niet goed kennen of begrijpen. Daarom wil de gemeente Utrecht met het project Dialoog-Verdieping in Ontmoeting, Utrechters stimuleren activiteiten te organiseren voor mensen uit andere culturen. Activiteiten, met als centraal thema: elkaar beter leren kennen en begrijpen. Het Dialoogproject loopt tot en met september 2007.

Iedereen, individuen en organisaties, die dergelijke activiteiten wil organiseren, kan terecht bij Dialoog-Verdieping in Ontmoeting. Het Dialoogproject geeft tips en brengt deelnemers in contact met mensen die ervaring hebben met het organiseren van activiteiten, zo kunnen we leren van elkaars ervaringen. Utrechters kunnen voor hun activiteit ook financiële steun aanvragen bij het Dialoogproject. Eén van de voorwaarden is dat de activiteiten tot doel hebben dat mensen elkaar beter leren kennen en begrijpen.

Maar het Dialoogproject doet meer dan adviseren en financieren! Met het project laat de gemeente Utrecht ook zien welke activiteiten Utrechters organiseren, om zo meer Utrechters op ideeën te brengen om zelf iets te organiseren. Zo maakt RTV Utrecht een serie reportages van activiteiten. Deze worden eind dit jaar uitgezonden op Stads TV Utrecht. Ook wordt op de speciale Dialoogwebsite aandacht besteed aan alle deelnemende activiteiten. Ter inspiratie vinden bezoekers daar ook activiteiten die eerder zijn georganiseerd. Deze speciale site wordt gelanceerd tijdens de startbijeenkomst van het Dialoogproject op 19 september en is vanaf die avond te bekijken op: www.utrecht.nl/dialoog. Het programma van de startbijeenkomst vindt u in de bijlage.

Het Dialoogproject is een initiatief van de gemeente Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Justitie en K.F. Heinfonds.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marie-José Linders, communicatiebureau, telefoon: 030-286 8358 of m.linders@utrecht.nl.

Bijlage

Programma Startbijeenkomst Dialoogproject, dinsdag 19 september Locatie: Stadhuis Utrecht, Korte Minrebroederstraat 2

Wethouder Van Eijk presenteert de avond

18.30 u. ontvangst met koffie en thee
19.00 u. welkomstwoord burgemeester Brouwer-Korf
19.10 u. interactieve ontmoeting!
19.55 u. toelichting op het Dialoogproject
20.05 u. opening Dialoogwebsite
20.15 u. voorbeelden van projecten (interviews met initiatiefnemers) 20.35 u. ramadan en iftar-uitnodiging
20.50 u. terugblik op de avond en afsluitend woord van wethouder Van Eijk 21.00 u. afsluitende borrel
21.30 u. einde

---- --