Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-467       |
|                                            |Arnhem|14 september   |
|                                            |,     |2006           |
activiteiten in en om het provinciehuis

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Dinsdag 19 september

. De Commissaris van de Koningin is aanwezig bij de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal (Prinsjesdag).
. Gedeputeerden Harry Keereweer en Marijke van Haaren nemen deel aan de bronsttocht in het Nationale Park de Hoge Veluwe. (Vanaf 17.30 uur; Jachthut De Pampel in Hoenderloo)

Woensdag 20 september

. Gedeputeerde Theo Peters is aanwezig bij de feestelijke opening van de verbrede autosnelweg A2, de waterkering Diefdijk en de oplevering van de kanonkazemat Diefdijk. De waterkering en de kanonkazemat zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De restauratie van kanonkazemat is onder andere met provinciaal Belvoir-geld tot stand gekomen. Na het ontvangst volgt onder andere een interactief vraaggesprek met minister Peijs en Theo Peters en een busrit via Fort Everdingen naar de Diefdijk, waar de opening wordt verricht. (15.00 - 17.00 uur; Landgoed Heerlijkheid de Mariënwaerdt in Beesd)

21 tot en met 24 september

. Gedeputeerden Harry Keereweer en Marijke van Haaren (met uitzondering van 22 september, zie hieronder) nemen deel aan de jaarlijkse KAN-studiereis naar het Rijn-Roergebied, waarbij aandacht besteed wordt aan de ontwikkelingen in het Emscherpark. Eveneens zijn uitgenodigd: leden van de KAN-raad, plaatsvervangers, leden van de colleges B & W van de KAN-gemeenten en een aantal genodigden. Diverse plaatsen worden bezocht met als doel inzicht te krijgen in: regionale samenwerking tussen gemeenten (Essen), structuurveranderingen in het Roergebied (Dortmund/Bochum), in de regionale ontwikkeling in de detailhandel en middenstand (Oberhausen) en de binnenhaven en industriële geschiedenis (Duisburg). (Meer informatie over het programma bij: stadsregio Arnhem Nijmegen, Bob Visser, telefoonnummer 024 329 79 75)

Vrijdag 22 september

. Gedeputeerde Marijke van Haaren neemt tijdens Innotrans de eerste nieuwe trein voor de Valleilijn symbolisch over van Rob van Holten (vice-voorzitter Groepsdirectie Connexxion). De trein zal in de nieuwe huisstijl van de Valleilijn te zien zijn. De Valleilijn wordt vanaf eind 2006 geëxploiteerd door Connexxion. De nieuwe treinstellen worden ingezet vanaf september 2007. Connexxion heeft vijf nieuwe treinstellen aangeschaft. (Meer informatie over deze bijeenkomst is te verkrijgen bij Herman Opmeer, telefoonnummer 06 463 77 464 of via h.opmeer@connexxion.nl))
. De Commissaris van de Koningin opent de expositie van hedendaags keramiek 'De schoonheid van de keramiek'. De Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) organiseert in samenwerking met de stichting 'Pinetum de Belten' van 22 tot en met 24 september deze expositie van monumentaal keramisch werk in het Pinetum 'De Belten'. Het Pinetum is een verzameling van een kleine duizend verschillende naaldboomsoorten, verspreid over 2 hectare oppervlakte. (16.00 uur - 16.50 uur; Pinetum 'De Belten', Wildenborchseweg 15 in Vorden)
. Gedeputeerde René van Diessen houdt een toespraak bij de feestelijke opening van het nieuwe kantoor van Environmental Services, onderdeel van het Société Générale de Surveillance (SGS) Nederland B.V. Bijzondere meetapparatuur voor luchtemissies en geur en computerpresentaties staan ter kennisname. Eveneens wordt een beeld gegeven van de milieudiensten van SGS in de Benelux. (15.30 - 17.30 uur; Environmental Services, Leemansweg 51 in Arnhem)

Maandag 25 september

. De Commissaris van de Koningin en gedeputeerde René van Diessen zijn gastheer tijdens de ontvangst van de Zweedse ambassadeur. Het programma bestaat uit een presentatie van het jubileumboek 'Henk Scholten 25 jaar' (deel 1) en een Meet en Greet met Gelderse en Zweedse ondernemersorganisaties (deel 2). De Commissaris van de Koningin neemt een 1e exemplaar van het jubileumboek in ontvangst en verricht het welkomstwoord. De Zweedse ambassadeur in Nederland, de heer Hans Magnusson, ontvangt eveneens een exemplaar. Gedeputeerde René van Diessen treedt als gastheer op tijdens deel 2 van de bijeenkomst en verzorgt de inleiding. Initiatiefnemer van deze ontmoeting is het jubilerende Gelderse bedrijf 'Henk Scholten Volvo'. (15.00 - 17.30 uur; Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)

Woensdag 27 september

. De Commissaris van de Koningin en gedeputeerden Harry Keereweer, René van Diessen en Marijke van Haaren zijn aanwezig bij het IPO-jaarcongres 2006 'Het provinciale initiatief, de provincie als motor van regionale ontwikkeling' dat op 27 september plaatsvindt. De onderwerpen die aan bod komen tijdens het congres zijn gebiedsontwikkeling, mobiliteit en water. Excursies gerelateerd aan deze thema's staan op het programma, waarin de rol van de provincie Groningen centraal staat. Voor een groot deel vinden deze plaats in het gebied waar de Blauwestad verrijst, een woon-, natuur- en recreatiegebied in het Oldambt. (8.45 - 16.15 uur; Martiniplaza, Leonard Springerlaan 2 en diverse locaties in Groningen)
. Gedeputeerde Harry Keereweer brengt met de PvdA-fractie een werkbezoek aan gemeente Epe en omgeving. Harry Keereweer is van 15.00 tot 16.00 uur aanwezig en brengt een bezoek aan Jos Molder die een melkveebedrijf bezit en aan natuurontwikkeling doet. Verder staat deze dag op het programma een bezoek aan een kalverenstal, een melkveebedrijf, Oene en hun Kulturhus. (15.00 - 16.00 uur; Jos Molder, Oenerweg 46 in Epe)
. Provincie Gelderland organiseert 'Dag van de Gelderse economie' en gedeputeerde René van Diessen neemt deel. Vandaag wordt besproken welke zaken de provincie moet oppakken in het nieuwe beleidsplan. De volgende themasalons zijn geopend: Gelderland als kennisland, Gelderland als productieland, Gelderland als recreatieland, Gelderland als ondernemersland en Gelderland als banenland. Meer informatie: www.gelderland.nl/nieuwsociaaleconomischbeleid (14.00 - 20.30 uur; CineMec Ede, Laan der Verenigde Naties 150 in Ede)
. Gedeputeerde Marijke van Haaren is aanwezig bij het Forum 'Ruimte' van de gemeenteraad van Brummen. Zij geeft daar een toelichting op het (voorgenomen) besluit van GS over de oplossing van de verkeersproblemen in de dorpen tussen Apeldoorn en Dieren. (Vanaf 21.15 uur; raadzaal van het gemeentehuis, Engelenburgerlaan 31 in Brummen)

In verband met actuele ontwikkelingen kunnen op het laatste moment wijzigingen ontstaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Persdesk van de provincie Gelderland: (026) 359 90 00.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u tijdens kantooruren terecht bij afdeling Communicatie, Pers- en Publieksdesk, tel. (026) 359 90 00. Na kantooruren kunt u bellen met onze piketmedewerker, tel. (06) 50 27 30 53.

---- --