Gemeente Harlingen

Echtpaar Wierda zestig jaar getrouwd
15-9-2006
Op 19 september 2006 is het zestig jaar geleden dat de heer Piet Wierda (81) en mevrouw Bertha Alberda (83) in het huwelijk zijn getreden. Burgemeester Scheffer zal het echtpaar a.s. dinsdag om 10.30 uur feliciteren.
Beiden zijn echte Harlingers: allebei geboren en getogen in Harlingen. Na zijn schooltijd werkte de heer Wierda bij Semper Florens, de bloemenwinkel van Huijser, daarna bij Wasserij de Bleek en in de oorlogstijd tot aan zijn militaire dienst op de bloemenkwekerij van Huijser aan de Noordoostersingel.
Het echtpaar besloot te trouwen toen bekend werd dat de heer Wierda als militair naar Indonesië uitgezonden zou worden. Aan de voorbereidingen van het huwelijksfeest konden dan ook geen maanden vooraf gaan. Binnen veertien dagen na slechts drie dagen van ondertrouw mocht er met speciale toestemming van het kantongerecht getrouwd worden.
De heer Wierda vertrok in september1946 eerst voor twee jaar, echter de thuiskomst liet op zich wachten tot november 1949. Internet en telefoon waren er toen nog niet. De communicatie verliep via briefwisseling. Na terugkomst werd Wierda metselaar in de wederopbouw, het beroep dat hij tot aan zijn pensioen zou blijven uitoefenen.

In de vijftiger jaren werden er drie kinderen geboren: twee zoons en een dochter. Helaas kwam de oudste zoon in 1970 ten gevolge van een ongeval te overlijden.
Mevrouw Wierda bleef thuis maar maakte gedurende vele jaren gebruik van haar opleiding als coupeuse. Ze maakte heel veel kleding zelf, tot aan de trouwjurken van onder ander haar eigen dochter en schoondochter toe, ook gingen kinderen en de vijf kleinkinderen gedurende hun kindertijd gekleed in oma's zelfgebreide truien. Na vele jaren op de Koningsbuurt te hebben gewoond woont het echtpaar nu alweer bijna zeven jaar tot hun beider genoegen in wooncentrum Almenum.