Openbaar Ministerie

OM: Proforma zitting Lekker Leven Hypotheken

Functioneel Parket, 15 september 2006

Op dinsdag 19 september 2006 vindt bij de rechtbank te Groningen de proforma zitting in de strafzaak tegen de oprichter/eigenaar van het bedrijf Lekker Leven Hypotheken (LLH) plaats. Deze zitting is een gevolg van een onderzoek van de FIOD-ECD, in samenwerking met de Regiopolitie Groningen, onder leiding van het Functioneel Parket, naar vermoedelijke verduistering en oplichting van beleggers.

De hoofdverdachte heeft vermoedelijk in de periode juni 2001 tot heden aan cliënten die hun hypotheek via LLH wilden afsluiten of oversluiten, aangeboden een deel van die hypotheek te investeren in een garantieproduct. Het garantieproduct dat LLH aanbood was een investering in garantiecertificaten. Door deze producten aan te bieden heeft LLH bemiddeld bij het verrichten van effectentransacties. LLH had hiervoor niet de vereiste vergunning.

LLH werkte met franchisenemers die zich inkochten bij LLH waarna ze de producten van LLH aan de man probeerden te brengen.

Minstens 150 beleggers hebben geld geïnvesteerd in de garantieproducten van LLH. Het toegezegde rendement werd echter met ingang van het jaar 2005 aan diverse beleggers niet meer uitbetaald. Vragen van gedupeerde cliënten over de aangeboden producten waren aanleiding voor de AFM om aangifte te doen.

Op 19 september a.s. vindt de proforma zitting bij de rechtbank te Groningen plaats. De gedupeerde beleggers zullen niet bij de zitting aanwezig zijn. Voor hen worden er eind november informatiedagen georganiseerd. Hierover hebben zij bericht ontvangen.

De hoofdverdachte zit na overlevering vanuit België sinds 13 juni j.l. in Nederland in voorlopige hechtenis. Voorheen heeft hij voor een separaat onderzoek in België in voorlopige hechtenis gezeten. Het onderzoek in Nederland is nog niet afgerond. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet bekend.