CDA afdeling Gelderland


CDA en PvdA willen bed, bad en brood voor dakloze asielzoekers

19-09-2006

Gemeenten en particuliere instellingen worden geconfronteerd met asielzoekers die op straat komen te staan. CDA en PvdA hebben daarom een motie ingediend om te kijken wat de provincie zou kunnen doen om hen de meest elementaire levensbehoeftes, een bed, bad en brood te bieden.

In het rapport De Rekening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten staat dat gemeenten geconfronteerd worden met asielzoekers die op straat komen te staan. Vele particuliere instellingen trekken zich het lot van deze mensen aan en bieden hen onderdak in de vorm van noodopvang. Echter, door de grote toeloop van dakloze asielzoekers kunnen deze instellingen het hoofd nauwelijks meer boven water houden.

Vanuit humanitair oogpunt zijn CDA en PvdA van mening dat iedereen recht heeft op de meeste elementaire levensbehoeftes; een bed, bad en brood. Aangezien de provincie zich sterk inzet om dakloosheid te voorkomen dragen deze twee partijen het bestuur van de provincie Gelderland op de problematiek aan te pakken. Op korte termijn moet er overleg plaatsvinden met de verschillende Stichtingen Noodopvang en gemeentes om de situatie te inventariseren. Vervolgens zal het bestuur met een voorstel moeten komen voor een mogelijke financiële bijdrage aan de noodopvang organisaties om de dakloze asielzoekers te voorzien van bed, bad en brood.