Gemeente Maassluis

Delfland onderzoekt visstand

Persbericht van het Hoogheemraadschap van Delfland

Vanaf 18 september tot half oktober onderzoekt het Hoogheemraadschap van Delfland door het hele gebied de visstand in sloten en kanalen. Gekeken wordt welke vissoorten er voorkomen en hoe de leeftijdsopbouw en de conditie van de vissen is. De toestand waarin de visstand verkeert, zegt veel over de waterkwaliteit.

Waterkwaliteit meet Delfland doorgaans op twee manieren. Op de eerste plaats onderzoekt het waterschap de samenstelling van het water: welke stoffen zitten erin? Daaraan is te zien of het water vervuild is. Daarnaast kijkt Delfland naar de hoeveelheid en soorten dieren. Hoe meer er aanwezig zijn, hoe hoger de waterkwaliteit.

Het onderzoeken van de visstand is een nieuwe manier van meten, die voortkomt uit de Europese Kaderrichtlijn Water. Deze richtlijn verplicht alle lidstaten van de Europese Unie maatregelen te nemen die de waterkwaliteit verbeteren. De richtlijn schrijft daarnaast voor op welke manier de waterkwaliteit gemeten wordt, onder andere door de visstand in beeld te brengen. De periode waarin gevist wordt, evenals de typen vistuig zijn vastgelegd in landelijke richtlijnen die voortvloeien uit de Europese Kaderrichtlijn Water. Alle waterschappen voeren dit onderzoek op dezelfde manier uit.

Dit onderzoek wordt zo nodig iedere zes jaar herhaald. Op deze manier kan Delfland achterhalen in hoeverre bepaalde maatregelen, zoals het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, goed uitpakken voor de visstand.

Hengelsportverenigingen
Op 18 september start Delfland het onderzoek, dat half oktober wordt afgerond. In verschillende sloten en kanalen worden vissen gevangen en één voor één bekeken op soort, lengte en gewicht. Ook wordt onderzocht hoe de leeftijdsopbouw en conditie van de vis is. Dit gebeurt op een zo diervriendelijk mogelijke manier, maar helaas kan Delfland niet voorkomen dat een aantal vissen beschadigd raakt en niet kan worden teruggezet.

Het onderzoek vindt plaats in overleg met de hengelsportverenigingen in het gebied (verenigd in de Visstandbeheercommissies). Leden van deze verenigingen zijn op een aantal plaatsen aanwezig om informatie geven over de gang van zaken. Beroepsvisser Wilkin den Boer en het bureau VisAdvies voeren het onderzoek in opdracht van Delfland uit.

Een deel van het onderzoek vindt 's avonds en 's nachts plaats. Hierdoor kan op enkele plaatsen in Den Haag, Rijswijk, Delft, Leidschendam-Voorburg, Westland, Schiedam en Rotterdam soms enige overlast ontstaan. Delfland probeert natuurlijk de overlast zo veel mogelijk te beperken. Bewoners van plaatsen waar 's nachts gewerkt gaat worden, krijgen hiervan tijdig bericht.

Meer informatie over waterkwaliteit en het onderzoek naar de visstand is te vinden via www.hhdelfland.nl/kaderrichtlijn. Met vragen en meldingen kan men ook terecht bij het Meldpunt Toezicht van Delfland, (015) 270 18 88.