Gemeente Wageningen

Verkeersveiligheid Wageningen sterk verbeterd

Sinds 2000 heeft Wageningen met projecten volgens het principe "Duurzaam Veilig" met succes gewerkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid. Dit blijkt uit de Evaluatie Duurzaam Veilig die door de gemeente is uitgevoerd. Door onder andere het instellen van een groot aantal 30 km/h gebieden en de aanleg van rotondes is het aantal verkeersslachtoffers met 32% afgenomen t.o.v. een vergelijkbare periode voor Duurzaam Veilig. Daarmee scoort Wageningen als een van de beste gemeenten in provincie Gelderland.

Aandachtspunten
Geconcludeerd is dat met name het aantal locaties waar veel ongevallen plaatsvinden sterk is afgenomen. Wel verdienen de noordelijke entree van het centrum (Stationsstraat/Plantsoen) en de kruispunten op de Churchillweg nog extra aandacht. Daarnaast blijken bewoners minder tevreden te zijn over de vaak sobere inrichting van 30 km/h-zones. Verder blijkt uit de evaluatie en het verkeersveiligheidsonderzoek Bovenbuurt dat de verkeersveiligheid in de Bovenbuurt onder druk staat.
Voor de komende jaren zijn de beschikbare middelen voor het uitvoeren van verkeersveiligheidsprojecten echter beperkt. Om een verdere verbetering van de verkeersveiligheid te behalen heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten prioriteit te geven aan de gebieden waar de verkeersonveiligheid op dit moment het grootst is of waar dit dreigt te ontstaan.

Maatregelen
Voor het noordelijke deel van het centrum geldt dat er op dit moment wordt gewerkt aan een masterplan Gerdesstraat - Plantsoen waarbij de verkeersveiligheid zal worden meegenomen. Het college heeft dan ook besloten de resterende middelen geconcentreerd in te zetten op het verbeteren van de veiligheid op de kruispunten met de Churchillweg, met name het kruispunt Churchillweg/Geertjesweg, en de positie van het fietsverkeer in de Bovenbuurt. In deze buurt zijn relatief veel onderwijsvoorzieningen aanwezig en zal de komende jaren veel worden gebouwd (o.a. de nieuwe Pantarijnlocatie aan de Hollandseweg en veel woningbouw). Op dit moment zijn er al een aantal kruispunten onveilig door een combinatie van drukke fietsroutes en veel autoverkeer. Zonder maatregelen zullen de geplande ruimtelijke ontwikkelingen deze problemen verder versterken. De gemeente zal daarom maatregelen gaan treffen om de verkeersveiligheid van de fietsers op de belangrijke fietsroutes door de wijk te verhogen.
Voor de overige gebieden van Wageningen geldt dat er bij werkzaamheden aan riolering of onderhoudswerkzaamheden altijd bekeken wordt of er ook infrastructurele verbeteringen meegenomen kunnen worden.