Gemeente Wageningen

Wageningen krijgt vanaf 1 januari 2007 Knooppunt voor welzijn, zorg en wonen

De gemeente Wageningen opent vanaf 1 januari een nieuw loket in het Stadskantoor aan het Olympiaplein: 'het Knooppunt, voor welzijn, zorg en wonen'. Bij dit knooppunt kan iedereen terecht die met ingang van 1 januari te maken krijgt met de Wmo: de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet treedt vanaf 2007 in werking.

Met ingang van 1 januari kunnen inwoners bij het Knooppunt in het Stadskantoor terecht voor informatie, advies en de aanvraag van voorzieningen op het gebied van welzijn, zorg en wonen. Het gaat dan om voorzieningen zoals hulp in het huishouden, een rolstoel of woningaanpassingen. Naast het Knooppunt kunnen inwoners ook gebruik gaan maken van een telefonisch spreekuur en, in de loop van 2007, een website.

Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? De Wmo is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook met goede informatie en advies, opvoedingsondersteuning en huishoudelijke hulp. Als het nodig is, biedt de gemeente ondersteuning. Voor mensen die langdurige, intensieve zorg nodig hebben, is en blijft er de ondersteuning vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

De rol van de gemeente
De gemeente is per 1 januari 2007 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. De volgende wetten en regelingen komen dan onder de Wmo te vallen:

· De huidige Welzijnswet

· De bestaande Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg)
· De enkelvoudige huishoudelijke verzorging uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)

· Enkele subsidieregelingen uit de AWBZ (o.a. mantelzorgondersteuning, diensten bij wonen met zorg)
· Openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ).

De komende maanden zal de gemeente Wageningen benutten om de uitvoering van de Wmo grondig voor te bereiden. Meer informatie over de Wmo is te vinden op www.wageningen.nl. Het ministerie van VWS heeft ook een speciale website opengesteld: www.info-wmo.nl.