Gemeente Wageningen

Kunstwerk verlicht Junushoff

Het college heeft het voornemen om voor het einde van dit jaar het kunstwerk `Wired' van de Deense kunstenaar Thorbjørn Lausten (1945) te plaatsen op het voorplein van Theater Junushoff. Daarmee komt een einde aan een periode van drie jaar uitstel als gevolg van de verbouwingen in en rond Theater Junushoff. De bouwvergunning is met ingang van 6 september ter inzage gelegd. Belangstellenden kunnen de bouwplannen inzien in het stadskantoor, Olympiaplein 1, tijdens kantooruren of na een telefonische afspraak.

`Wired' bestaat uit een hoge (circa 6 meter) roestvrijstalen kolom; twee boven elkaar gespannen stalen kabels; circa 20 neonbuizen in verschillende kleuren en twee in elkaar geschoven, roestvrijstalen en deels vergulde driehoeken. De roestvrijstalen kolom staat centraal op het voorplein van Theater Junushoff. Vanaf deze kolom lopen de boven elkaar gespannen stalen kabels naar een middelpunt tussen kolom en het theater. Daar ontmoeten ze kabels die zijn bevestigd aan de gevels van het theater. De neonbuizen en driehoeken zijn bevestigd tussen de boven elkaar geplaatste kabels en `zweven' op een hoogte van circa vijf meter boven het voorplein.
Het kunstwerk is specifiek ontworpen voor het voorplein van Theater Junushoff en is zowel overdag als 's nachts zichtbaar. De schaduw van de kolom geeft overdag de tijd aan doordat hij, wanneer de zon schijnt, een schaduw werpt en afwijkende stenen in de bestrating de verschillende uren aangeven. De in elkaar geschoven driehoeken verwijzen naar de noord-zuidas en refereren aan het verstrijken en het meten van de tijd. De neonbuizen gaan automatisch aan wanneer het donker wordt en geven, doordat ze afwisselend aan en uit worden geschakeld, de exacte tijd aan. Het signaal hiervoor komt van een satelliet. Het werk gaat op deze wijze in op de relatie licht, tijd en ruimte, een thema dat door Thorbjørn Lausten in veel van zijn werken wordt gebruikt.
De beslissing tot het gunnen en uitvoeren van de opdracht werd door de raad van Wageningen genomen op 16 december 2002. Op 30 januari 2003 werd de uitvoeringsovereenkomst met de kunstenaar getekend. De uitvoering en plaatsing is echter stil komen te liggen als gevolg van de verbouwingen en de discussie rond de logistiek van theater Junushoff.