GroenLinks

GroenLinks pleit voor afschaffing Straatsburg na 1 miljoen handtekeningen

19 september 2006

Op 18 september heeft de website www.oneseat.eu één miljoen handtekeningen van Europese burgers verzameld. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg wil dat er een einde wordt gemaakt aan de maandelijkse verhuizing van het Europees Parlement in Brussel naar Straatsburg. Ook hoopt zij dat de Nederlandse regering zich hard maakt voor de invoering van het Europees Burgerinitiatief.

Buitenweg: "Ik ondersteun het doel van de actie van harte. Brussel is het hart van de Europese Unie en alleen daar hoort het Europees Parlement te zitten. Het wijzigen van de zetel betekent wel een wijziging van het Europees Verdrag door de regeringsleiders. Voor deze wijziging is eenstemmigheid nodig. Ik voorzie dat Frankrijk zal protesteren, want het Franse belang is evident niet gebaat bij opheffing van de Straatsburgse zetel".

Artikel 47 over participerende democratie in de Europese grondwet stelt dat één miljoen Europese burgers de Europese Commissie kunnen verplichten tot het nemen van een wetgevend initiatief. De grondwet is afgewezen, maar eurocommissaris Wallström heeft verscheidene malen aangegeven dat ze graag een dossier met handtekeningen op haar bureau zou zien belanden. De actie One Seat bewijst dat een drempel van één miljoen handtekening geen probleem hoeft te zijn.

"Het is nu aan het Europees Parlement en de Europese regeringen om zich hard te maken voor de invoering van het Europees Burgerinitiatief. Wil de Europese politiek steun van de bevolking krijgen, dan moet het de bevolking ruimte geven om zich met Europa te bemoeien", aldus Buitenweg.

«