Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Meteorologica over zomer, klimaat en de communicatie

De wetenschappelijk ambtenaar in de media

19 september 2006 - Het weer blijft ons verrassen, schrijft hoofdredacteur Leo Kroon in het septembernummer van Meteorologica, de kwartaaluitgave van de Nederlandse Vereniging van BeroepsMeteorologen (NVBM).

Meteorologica is een uitgave van de Nederlandse Vereniging van BeroepsMeteorologen
Meteorologica

"De zomer van 2006 werd gekenmerkt door een droge en hete juli met liefst twee hittegolven en een aanmerkelijk koelere maar vooral natte augustusmaand. Een groot verschil dus tussen die twee". KNMI meteoroloog Geert Groen, die de zomer vanuit de praktijk in de weerkamer heeft gevolgd, gaat na wat er precies gebeurde toen het weer eind augustus radicaal omsloeg.

Klimaatscenario's
Toevallig kwam het KNMI daags voor deze bijzondere zomer begon met nieuwe klimaatscenario's. Niemand had kunnen dromen dat de zomer die volgde model zou staan voor de verwachte veranderingen in de komende decennia. Alle bij de ontwikkeling van de nieuwe klimaatscenario's betrokken onderzoekers werkten mee aan het uitvoerige overzichtsartikel dat Meteorologica biedt.

KNMI-directeur klimaatonderzoek en seismologie over communicatie De klimaatscenario's kregen veel aandacht in de media en werden zo helder mogelijk naar buiten gebracht niet in de laatste plaats door de directeur Klimaatonderzoek en Seismologie van het KNMI, dr. Gerbrand Komen die de communicatie over klimaatonderzoek altijd hoog in het vaandel heeft gehad. In oktober neemt hij afscheid van het KNMI en in het kader daarvan vertelt hij in Meteorologica openhartig over zijn ervaringen in zijn werk bij het KNMI en als Nederlands vertegenwoordiger bij het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). "Op zoek naar de waarheid. De onafhankelijke ambtenaar, terughoudendheid...."alleen de tussenkopjes zeggen al genoeg over de inhoud van dit lezenswaardige artikel.

Daarnaast besteedt Meteorologica, naast de vaste columns, aandacht aan 40 jaar operationele meteorologie, de moeizame communicatie tussen de diverse meteorologische diensten tijdens de voorbereidingen van D-day en het uitbrengen van waarschuwingen op basis van kansverwachtingen en het economische rendement daarvan.

Meer informatie onder verder lezen op de NVBM-website.

Eerste uitgave: 19-09-06