Ministerie van Defensie

19-09-2006 14:32

PRINSJESDAG 2006: MILITAIR CEREMONIEEL BIJ KONINKLIJKE RIJTOER

Koningin Beatrix heeft vandaag de Staten-Generaal geopend. Op weg naar de Ridderzaal, in de door acht paarden getrokken Gouden Koets, werd zij begeleid door prins Willem-Alexander en prinses Màxima. De kroonprins droeg het bijzondere ceremoniële tenue van brigadegeneraal van de infanterie (Koninklijke Landmacht).

Prinses Margriet, mr. Pieter van Vollenhoven en prins Constantijn en zijn vrouw prinses Laurentien zaten in de gala-glasberliner. Voor de koetsen met de koninklijke familie reden nog twee rijtuigen met daarin onder anderen de ceremoniemeester, de grootmeesteres en de grootmeester. Een ere-escorte van onder meer de cavalerie, de marechaussee en een erecompagnie van het Garderegiment Grenadiers en Jagers begeleidden de rijtuigen.

Honderden militairen van alle krijgsmachtdelen stonden opgesteld langs de route. Er speelden diverse militaire kapellen. Vanaf het vertrek van de koningin vanaf Paleis Noordeinde tot aan haar terugkeer gaf een batterij van de Gele Rijders minuutschoten af vanaf het Malieveld.

De rijtoer vond plaats onder een helder oranjezonnetje en werd gadegeslagen door duizenden belangstellenden. Na afloop vond de gebruikelijke balkonscène plaats, waarbij de koningin en haar familie zich onder groot enthousiasme aan de toegestroomde menigte vertoonden.