Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Begroting LNV 2007 - Voedsel en groen van internationale klasse

19-09-2006 - Invoering van het Investeringsbudget Landelijk Gebied, het verduurzamen van de visserij, het stimuleren van energiezuinige glastuinbouw, vermindering van administratieve lasten en het aantal regels. Maar ook certificering, voorlichting en handhaving van het welzijn van gezelschapsdieren, onderzoek naar vaccins voor vogelgriep. Dat is een greep uit de maatregelen die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op het programma voor 2007 heeft staan.

Het ministerie van LNV gaat met deze eerste en laatste begroting van het kabinet Balkenende III verder met het leidend principe 'van zorgen voor naar zorgen dat'. Het ministerie streeft daarbij naar nieuwe verbindingen tussen boeren, burgers, bedrijven, organisaties en overheden. Maar ook tussen burger en natuur, consument en voedsel, ondernemer en markt, landbouw en landschap. Dat wordt verder verankerd in het programma ontmoetingen en het programma landschap.

Het ministerie van LNV investeert in een samenleving waarin mensen en bedrijven zelfstandig kunnen opereren en waarin de overheid zich terughoudend opstelt en vooral op hoofdlijnen stuurt. Minder regels, meer kwaliteit. In komende jaren wordt de administratieve lastendruk minder, waarbij speciale aandacht is voor lasten die voor de ondernemers het meest knellen.

Bijlage: Belangrijkste mutaties in de LNV-begroting 2007

Bedragen x EUR 1 mln.
2007 2008 2009 2010 2011 Nota van Wijziging 15 -3 -3 -3 -3 Ramingsbijstelling -20 -20 -20 -20 -20 EU-verplichtingen (Nitraatrichtlijn) 10 8 6 Loon-/prijsbijstelling 35 35 35 35 34 Bijdragen derden landinrichting -26 -26 -26 -26 -26 Energietransitie Glastuinbouw 35 35 35 FES 13 7 8 6 AI vaccinontwikkeling 4 3 4 4 Verduurzaming Visserij 7 7 7 7 7 Welzijn Gezelschapsdieren 3 3 3 3 3 BTW-compensatie praktijkleren 5 5 5 5 5 POP2 7 7 7 7 Reconstructie 17

Toelichting:

Nota van Wijziging
Dit betreft de versnelde inrichting van het Groene Hart als Nationaal Landschap (EUR 18 mln.) en een efficiency-taakstelling voor de Voedsel en Waren Autoriteit (EUR 3 mln. negatief structureel).

Ramingsbijstelling
In relatie tot een aantal intensiveringen, is besloten tot een ramingsbijstelling structureel van EUR 20 mln. op de LNV-begroting.

EU-verplichtingen (Nitraatrichtlijn)
Nederland heeft eind 2005 van de Europese Commissie een derogatiebeschikking ontvangen voor de Nitraatrichtlijn. Uit deze derogatie vloeien onderzoeks- en monitoringsverplichtingen voort. Voor deze en andere EU-verplichtingen wordt in de periode 2007-2009 totaal 24 miljoen euro aan de LNV-begroting toegevoegd.

Loon-/prijsbijstelling
De loon- en prijsbijstelling 2006 is overgeboekt naar de departementen, waaronder LNV.

Bijdragen derden landinrichting
Met de komst van het Investeringsbudget Landelijk Gebied krijgen de provincies met ingang van 2007 de verantwoordelijkheid voor het realiseren van bijdragen van derden voor landinrichtingsprojecten. Dit leidt tot een verlaging van de uitgaven en ontvangsten op de LNV-begroting.

Energietransitie glastuinbouw
De glastuinbouw moet fors investeren in innovatieve energiesystemen. Daarom is op de LNV-begroting in de jaren 2007, 2008 en 2009 telkens 35 miljoen euro vrijgemaakt om de glastuinbouw te ondersteunen bij de (gedeeltelijke) overstap naar niet-fossiele brandstoffen.

FES
Er worden middelen beschikbaar gesteld voor diverse kennisprojecten, in het kader van het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Te weten: praktijklokalen VMBO, beroepskolom MBO, transitie duurzame landbouw, Potato Genome Sequencing, Phytophtora, Technologisch Top Instituut (TTI) Groene Genetica.

AI vaccinontwikkeling
De komende jaren levert LNV een bijdrage aan het onderzoek naar de ontwikkeling van veterinaire vogelgriepvaccins. Verspreid over de periode van 2007 tot en met 2010 wordt in totaal 15 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Verduurzaming visserij sector
Er komt met ingang van 2007 jaarlijks 7 miljoen euro extra beschikbaar voor het verduurzamen van de visserij (o.a. voor de pulskor en de garantieregeling) en om de voor Nederland beschikbare middelen uit het Europese Visserij Fonds te kunnen matchen.

Welzijn Gezelschapsdieren
Om het welzijn van gezelschapsdieren beter te beschermen, worden middelen aan de LNV-begroting toegevoegd voor extra voorlichting, verstevigen en uitbreiden van de handhaving, kennisontwikkeling en het opzetten van een certificatiesysteem.

BTW-compensatie praktijkleren
In verband met de beëindiging van de bekostigingsrelatie tussen LNV en de Innovatie- en Praktijkcentra (IPC's) vervalt de wettelijke status volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Hierdoor is met ingang van 1 januari 2007 BTW verschuldigd aan de IPC's. De LNV-begroting wordt hiervoor gecompenseerd.

POP2
In 2007 zal het tweede Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP2) gaan draaien (tot 2013). Op basis hiervan krijgt Nederland cofinanciering van de Europese Unie voor onderdelen van het plattelandsbeleid. In verband met een lagere EU-bijdrage voor POP2 ten opzichte van POP1 is vanaf 2008 EUR 7 mln. aan de LNV-begroting toegevoegd.

Reconstructie
Dit betreft een technische correctie samenhangend met de extrapolatie 2010.