Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Begroting LNV 2007 - Groen ondernemen, innovatie kracht

19-09-2006 - De visie van het kabinet op de toekomst van de Nederlandse landbouw is vastgelegd in de nota Kiezen voor Landbouw (2005). Het uitgangspunt van deze nota is dat de agrarische ondernemers zelf verantwoordelijk zijn voor hun toekomst. De overheid ondersteunt en faciliteert daarbij, onder meer door ervoor te zorgen dat er een goed ondernemersklimaat is. Zo investeert het ministerie in het verduurzamen van de visserijsector (7 miljoen) en komt er geld voor het energiezuiniger maken van de glastuinbouw. Ondernemerschap is de sleutel tot succes. Innovatie en samenwerking zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. De sector zal bovendien nieuwe verbindingen moeten leggen: niet alleen met de markt, maar ook met de fysieke omgeving en met de samenleving.

Zeven miljoen extra voor verduurzaming visserijsector Er komt jaarlijks 7 miljoen euro extra beschikbaar voor de verduurzaming in de visserijsector. Een groot deel van dit bedrag zal in combinatie met Europese fondsen worden ingezet om de visserij verder te verduurzamen, onder andere voor de pulskor (een alternatief vistuig) en de garantieregeling. LNV zal ook enkele proefprojecten ondersteunen die leiden tot betere afspraken over duurzaam beheer en duurzame benutting van de visstand in de binnenwateren. Voor het IJsselmeer zal in 2007 een visstandbeheercommissie worden opgericht. Ter bescherming van de aalstand worden op Europees niveau maatregelen genomen. In het kader van de Europese Aalverordening wordt een nationaal aalbeheersplan opgesteld, dat naar verwachting eind 2007 gereed zal zijn. LNV draagt bij aan een monitoringsprogramma, waarmee zichtbaar wordt gemaakt wat de omvang van het aalbestand is en welke maatregelen nodig zijn.

Drie jaar lang 35 miljoen euro voor energieprojecten in glastuinbouw De glastuinbouw heeft te lijden onder de hoge energieprijzen. De glastuinbouw moet fors investeren in innovatieve energiesystemen. Daarom is in de jaren 2007, 2008 en 2009 telkens 35 miljoen euro beschikbaar om de glastuinbouw te ondersteunen bij de (gedeeltelijke) overstap naar niet-fossiele brandstoffen. Daarnaast kunnen bedrijven die investeren in innovatieve energiebesparingsmaatregelen gebruik maken van het bestaand fiscaal instrumentarium. Dit zal naar verwachting 105 miljoen euro beslaan.

Jonge agrariërsregeling opnieuw open
De Investeringsregeling Jonge Agrariërs wordt gecontinueerd. Hiermee worden jonge agrariërs geholpen die na een bedrijfsovername willen investeren in kwaliteitsverbetering, innovatie, dierenwelzijn en milieu. Vanuit het Rijk en Europa wordt de subsidieregeling voor ongeveer 3 miljoen euro gevuld. Ook enkele provincies dragen bij.

Maatlat duurzame veehouderij
De veehouderij wordt met fiscale en financiële instrumenten gestimuleerd om maatregelen te nemen ter verbetering van dierenwelzijn en milieu. Hiervoor is een Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) ontwikkeld, die vanaf 1 januari 2007 gebruikt kan worden. Als ondernemers voldoen aan de 'maatlat' kunnen ze in aanmerking komen voor onder andere de Milieuinvesteringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving (VAMIL).

Certificering gezelschapsdieren
Diverse bijeenkomsten met de betrokken partijen hebben geleid tot het Actieplan Forum Gezelschapsdieren. De uitvoering van dit plan leidt tot kwaliteitsverbetering door certificering, betere handhaving, goede informatie en voorlichting. Hiervoor is vanaf 2007 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar.

Biologische landbouw
Samen met een groot aantal betrokken partijen werkt het ministerie van LNV aan een scala van maatregelen die de vraag naar biologische landbouwproducten stimuleren. Daarmee moet de sector een groter marktaandeel krijgen. Om het goede voorbeeld te geven aan alle potentiële afnemers van biologische producten, heeft het ministerie van LNV vanaf 2007 een 100% biologische catering op het ministerie in Den Haag.

Administratieve lastendruk
Volgens de laatste berekeningen zal de administratieve lastendruk in 2007 met 37% zijn teruggebracht. Dat is 12% meer dan de oorspronkelijke doelstelling van 25%. De aanpak krijgt nu een meer kwalitatief karakter, zodat lastendruk niet alleen objectief (minder regels), maar ook subjectief (in de beleving van publieksgroepen) kan dalen. Dit gebeurt onder andere door het verbeteren van de dienstverlening en door het verder reduceren van de handhavings- en inspectiedruk.

Onderzoek en monitoring nitraatrichtlijn en mestbeleid In Nederland gelden gebruiksnormen voor het toedienen van mest. LNV bepaalt daarbij op welke momenten en onder welke omstandigheden mest mag worden uitgereden. Het mestbeleid wordt in 2007 geëvalueerd. Nederland heeft eind 2005 van de Europese Commissie een derogatiebeschikking ontvangen voor de Nitraatrichtlijn. Uit deze derogatie vloeien onderzoeks- en monitoringsverplichtingen voort. Voor deze en andere EU-verplichtingen wordt in de periode 2007-2009 in totaal 24 miljoen euro aan de LNV-begroting toegevoegd.