Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Begroting LNV 2007 - Vertrouwd platteland, verrassend perspectief

19-09-2006 - Mensen en ondernemingen samenbrengen voor een vitaal platteland. Het programma landschap en het programma ontmoetingen gaan in 2007 verder. De vernieuwingen op het platteland krijgen een nieuwe impuls door de decentralisatie van de budgetten voor de inrichting van het platteland. Provincies gaan vanaf 2007 de grenzen van de Nationale landschappen bepalen. Er komt extra aandacht voor toegankelijk groen in en om de stad.
De Nederlandse landschappen hebben een eigen identiteit en kwaliteit en vertegenwoordigen belangrijke cultuurhistorische, architectonische en ecologische waarden. LNV wil deze waarden beschermen en verbeteren, zodat het landschap in al zijn diversiteit voor de toekomst behouden blijft.

Programma ontmoetingen verbindt belangen
Het ministerie van LNV wil niet alleen de concurrentiekracht van de Nederlandse landbouw en visserij versterken, maar ook het bredere plattelandsbelang dienen en de natuur beschermen. Door deze beleidsterreinen als een samenhangend geheel te benaderen, ontstaan nieuwe verbindingen en nieuwe vertrouwensbanden tussen mensen, bedrijven en organisaties. LNV bevordert dit proces met het programma ontmoetingen. Hierin zoekt LNV nadrukkelijk contact met oude én nieuwe publieksgroepen en gesprekspartners.

Landschap op maatschappelijke agenda
Bij besluitvorming over de inrichting van het Nederlandse landschap zijn veel partijen betrokken. Het ministerie van LNV bevordert dat landschap op de maatschappelijke agenda komt en dat het debat over de inrichting van het Nederlandse landschap breed wordt gevoerd. Met het programma landschap wil LNV de kwaliteit van het Nederlandse landschap verhogen en de maatschappelijke baten van de (rijks)investeringen in beeld brengen.

Invoering Investeringsbudget Landelijk Gebied
Op 1 januari 2007 treedt de Wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG) in werking. Hiermee komen diverse instrumenten en regelingen op rijksniveau te vervallen. Via het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) decentraliseert LNV de kwaliteitszorg voor het landschap naar de provincies. De positie van de provincies wordt hierdoor prominenter bij het realiseren van (rijks)beleid voor het landelijk gebied, waaronder de Ecologische Hoofdstructuur. Er is in de periode 2007 - 2013 ongeveer 3,2 miljard euro Rijksgeld ter beschikking.

Nationale Landschappen begrensd
De provincies gaan de grenzen vaststellen van de Nationale Landschappen op basis van de globale gebiedsaanduidingen in de Nota Ruimte. Met de provincies worden op basis van de uitvoeringsprogramma's ILG afspraken over de Nationale Landschappen gemaakt. Het gaat om behoud, beheer en versterking van de kwaliteit van de unieke, landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische waarden van de twintig Nationale Landschappen.

Recreatie rond de stad
Momenteel is er te weinig aanbod en diversiteit voor dagrecreatie. Daarom moet het landelijk gebied aantrekkelijker worden gemaakt voor dagrecreatie. In 2007 besteedt LNV veel aandacht aan het realiseren van grootschalige recreatiegebieden in de buurt van steden. De aanleg van landelijke routenetwerken krijgt een accent; de recreatiegebieden moeten immers goed bereikbaar zijn via voetpaden, fietspaden en vaarwegen.
Uiteindelijk wil het Rijk in 2013 16.000 hectare grootschalig groen recreatiegebied in en om de stad realiseren. Deze gebieden moeten volledig opengesteld, goed bereikbaar en gratis toegankelijk zijn. Hieraan wordt samengewerkt met de gemeenten in het kader van het Grote Steden Beleid.