Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Begroting LNV 2007 - Veilig voedsel, bewuste keus

19-09-2006 - Openbaarmaken van controlegegevens, jeugd leren over voedsel, onderzoek naar vaccins voor vogelgriep en een onderzoek naar de waarden van ons voedsel. Ook in 2007 werkt het ministerie van LNV in nauwe samenwerking met de agrofoodsector aan een aanbod van veilig en kwalitatief hoogwaardig voedsel. Het ministerie vindt het belangrijk dat mensen erop kunnen (en durven) vertrouwen dat hun voedsel veilig is en van goede kwaliteit.

Openbaarmaking controlegegevens
Transparantie van het productieproces is een belangrijke voorwaarde voor het creëren en behouden van vertrouwen in ons voedsel. Daarom start de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) per 1 oktober 2006 met het openbaar maken van controlegegevens. De ministeries van LNV en VWS hebben hiertoe besloten om de consument bij het maken van zijn keuze voor de aanschaf van voedsel rekening te kunnen laten houden met zoveel mogelijk relevante informatie. De openbaarmaking van controlegegevens wordt gestart met drie proefprojecten. Om te beginnen het project 'gezond frituren', waarbij de kwaliteit van het frituurvet in de snackbar centraal staat. De andere twee projecten betreffen 'bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit' en de 'hygiëne in slachthuizen'. LNV gaat in 2007 de ervaringen uit de proefprojecten evalueren. Op basis van deze evaluatie wordt bezien of bredere toepassing van het instrument 'openbaarmaking van controlegegevens' mogelijk is.

Jeugd en voedsel
Jong geleerd, oud gedaan. Om de bewustwording van allerhande aspecten rond voedsel op een zo jong mogelijke leeftijd te laten beginnen, stimuleert en faciliteert LNV de zogenaamde 'smaaklessen' op basisscholen. Via het aspect 'smaak' worden kinderen in contact gebracht met voedsel en tal van zaken die met voedsel verbonden zijn: voedselproductie, voedselbereiding, voedselwaarden. In het schooljaar 2006-2007 wil LNV tenminste 500 basisscholen bereiken met 'smaaklespakketten'. Vanaf het schooljaar 2007/2008 is de doelstelling om tenminste 25 procent van de jongeren op basisscholen te bereiken met smaaklessen.

De waarde van het voedsel
De betrokkenheid van LNV bij het voedselpakket reikt verder dan 'veiligheid'. Ook met andere waarden die aan voedselproductie en -consumptie verbonden zijn, heeft LNV bemoeienis. Denk aan kwaliteitswaarden als dierenwelzijn, diergezondheid, milieu, gezondheid en fair trade. Aan het begin van 2007 zal een rapportage van onderzoek verschijnen naar de waarden die men in Nederland hecht aan voedselproductie en -consumptie.